In primele sase luni ale anului, romanii au vorbit la telefon 10,61 de miliarde de minute, traficul in retelele mobile reprezentand 60%.
Un studiu asupra vietii de zi a romanului ar fi incomplet daca nu se ia in considerare "relatia" cu telefonul. Daca in primele sase luni din 2004, traficul de voce (fix si mobil) era de 7,36 miliarde de minute, dupa primul semestru din 2006, traficul a ajuns la 10,61 miliarde de minute. Iar daca obosim de atata vorbit la telefon avem la dispozitie SMS-ul, si pe acest segment inregistrandu-se o crestere continua. Am trimis 1,074 miliarde SMS-uri in primele sase luni ale anului, comparativ cu 895 milioane, cat s-a inregistrat in al doilea semestru din 2005. A crescut si numarul de MMS cu 46%, ajungand la 13,7 milioane. "In timp ce in 2005, comparativ cu 2004, PIB-ul a crescut in termeni reali cu 4,1%, veniturile pe piata de comunicatii au crescut cu 23%, ajungand la peste 3 miliarde de euro la sfarsitul anului 2005", a aratat ieri presedintele ANRC, Dan Georgescu, in cadrul conferintei "Comunicatii europene in Romania". CUM VORBIM. Potrivit raportului ANRC, privind piata de comunicatii din Romania, la jumatatea anului 2006, pe mobil am vorbit peste 6,5 miliarde de minute, in timp ce pe fix s-au vorbit 4,1 miliarde de minute. Durata medie a unei convorbiri in retelele de telecomunicatii fixe este de 2,27 minute, comparativ cu 1,51 minute in cazul operatorilor mobili. Majoritatea utilizatorilor de servicii de telefonie mobila (66%) utilizeaza cartele preplatite, in timp ce doar o treime au abonament. TELEFONIE FIXA. Operatorii alternativi de telefonie fixa au ajuns la 15% din piata, iar estimarile institutiei spun ca se va ajunge la 20% pana la sfarsitul anului. Potrivit raportului semestrial al grupului elen OTE, RomTelecom avea peste 3,7 milioane de linii, in scadere cu aproximativ 10% fata de iunie 2005. Operatorii mobili au ajuns la 15 milioane de clienti, respectiv 69% din piata, si estimeaza ca in doi an, acoperirea sa ajunga la 100%.
REGLEMENTARE
|
Prezent la eveniment, presedintele IGCTI, Catalin Marinescu, a anuntat ca in decembrie va avea loc un experiment de transmisie
digitala pe terminale mobile.
In ceea ce priveste politica de reglementare, responsabilul pentru Romania al Comisiei Europene, Olivier Pascal, a declarat in cadrul conferintei ca masurile avand ca scop promovarea concurentei, impuse operatorilor cu putere semnificativa de piata, au fost corect implementate. Pe de alta parte, reprezentatul CE a spus ca independenta functiei de reglementare fata de functia de administrare va trebui definitivata, deoarece statul, prin Ministerul Comunicatiilor, detine inca un pachet de actiuni ale RomTelecom, Radiocom si Postelecom.
|
Citește pe Antena3.ro