x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tender suge de la bugetul statului

Tender suge de la bugetul statului

04 Aug 2004   •   00:00

ECONOMIC

Statul a creditat cu 1,4 miliarde euro firmele care nu si-au achitat obligatiile catre buget. Printre principalii datornici se afla, ca de obicei, si companii ale omului de afaceri Ovidiu Tender, intre altele si sef de patronat. Statul a creditat cu 1,4 miliarde de euro firmele care nu si-au achitat obligatiile catre buget. Printre principalii datornici se afla, ca de obicei, si companii ale omului de afaceri Ovidiu Tender, patron, intre altele, al producatorului de cauciuc Carom Onesti.
DANIELA IVAN

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a dat publicitatii noile liste cu firmele datoare catre stat. 454 de societati comerciale insumeaza datorii la bugetul de stat de 57.134 miliarde de lei, circa 1,4 miliarde de euro pe primele sase luni ale anului. Fata de situatia anterioara, realizata la 31 martie, datoriile au scazut de la 58.468 miliarde de lei (1,42 miliarde de euro) la 1,4 miliarde de euro.

TOT TENDER. Pe locul al doilea intr-un asa-zis top al datornicilor se afla imperiul omului de afaceri Ovidiu Tender. Datoriile pe care firmele acestuia le au la buget se ridica la circa 7.000 de miliarde de lei. Cea mai mare datorie o inregistreaza Carom, care a intrat in proprietatea lui Tender in urma cu un an. Aceasta are datorii de aproape 5.700 de miliarde de lei, in crestere cu 1.341 miliarde de lei fata de precedenta statistica. Cea mai mare parte a restantelor la plata este reprezentata de accize, TVA, dar si din contributii la asigurarile sociale si la sanatate. Compania Nationala a Huilei este pe primul loc in topul datornicilor cu circa 8.800 de miliarde de lei.

ANTIFUZIUNE. Mihai Tanasescu a declarat ca nu este de acord cu fuziunea dintre Carom si falimentara Rafo Onesti. Ministrul a adaugat ca decizia privind soarta Rafo va fi luata dupa pronuntarea sentintei judecatorului sindic, la 22 august.

Este limpede de ce Finantele nu privesc cu ochi buni fuziunea dintre doua firme ingropate in datorii. Dupa fuziune ar lua nastere cel mai mare datornic. Dupa cum se stie, Iacubov a lasat Rafo cu restante de 1.500 de miliarde de lei la bugetul de stat si cu o datorie de 5.000 de miliarde de lei catre Petrom. Un calcul simplu de insumare a datoriilor pe care le au cele patru firme care doresc sa formeze compania Moldova, respectiv Rafo, Carom, Uton si Solventul, arata ca noua companie ar porni la drum strivita de un munte de datorii, circa 17.000 de miliarde de lei.

MII DE DATORNICI MICI

Lista marilor datornici la bugetul asigurarilor sociale de stat cuprinde 420 de firme, cu obligatii restante totale de 56.919,7 miliarde de lei. Totodata, marile firme aveau la sfarsitul lunii iulie obligatii restante de 4.657 de miliarde de lei la bugetul fondului de asigurari sociale de sanatate si de 6.931,9 miliarde de lei la bugetul de somaj. Si firmele mici au datorii neachitate. Astfel, in aceeasi perioada, 44.461 de societati mici aveau, la finele lunii iunie, datorii de 45.274,7 miliarde de lei la bugetul de stat, iar 20.948 de firme aveau restante de 21.942,5 miliarde de lei la bugetul asigurarilor sociale de stat. De asemenea, IMM au datorii de 4.042,9 miliarde de lei la bugetul fondului asigurarilor de sanatate si de 2.590,3 miliarde de lei la bugetul de somaj.

×
Subiecte în articol: economic miliarde datorii