x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tendinţă: Apartamentul aproape de serviciu

Tendinţă: Apartamentul aproape de serviciu

de Valentin Gros    |    07 Noi 2019   •   11:19
Tendinţă: Apartamentul aproape de serviciu
Sursa foto: DIANA OROS

Dezvoltatorii imobiliari vor lansa în Capitală, în următoarele 12-18 luni, 10.000 de locuinţe amplasate în apropierea unor clădiri de birouri. Avantajul de a sta în proximitatea unui astfel de imobil diferă foarte mult, de la zonă la zonă. Proximitatea faţă de locul de muncă este importantă în Bucureşti, unul dintre cele mai aglomerate oraşe din lume.

 

Cartierul Militari-Vest are cel mai bun raport între numărul de angajaţi dintr-o clădire de birouri şi apartamentele în construcţie din zonă, de 8 angajaţi la fiecare locuinţă nouă în construcţie, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară SVN România.

Zonele Pipera-Dimitrie Pompeiu, Expoziţiei şi Grozăveşti au cel mai dezavantajos raport, de 110 angajaţi la fiecare locuinţă nouă în construcţie. Aici există însă un potenţial mai ridicat de dezvoltare pe segmentul rezidenţial, ţinând cont de stocul aproape inexistent de locuinţe finalizate anterior de 1990.

Creşterea semnificativă a suprafeţei de birouri livrată în zona Grozăveşti a făcut ca la fiecare 36 de angajaţi care lucrează în zonă să se afle doar o locuinţă programată spre livrare în 2019, în timp ce în zona Expoziţiei, un alt pol de birouri relativ nou pe piaţa bucureşteană, să existe 13 angajaţi la o locuinţă nouă programată spre livrare - cea mai mare parte a birourilor anunţate urmând a se livra în următorii ani.

În zona Barbu Văcărescu - Aviaţiei, cel mai important pol de birouri din Bucureşti, ar urma să fie puse în vânzare în acest an aproximativ 2.000 de unităţi locative, adică un raport de aproximativ 14 angajaţi la fiecare locuinţă livrată, dezvoltarea altor 4.000 de locuinţe fiind planificată pentru perioada imediat următoare.

7.000 de apartamente urmează să fie disponibile în 2019 în imediata apropiere a proiectelor de birouri din Capitală.

Piaţa s-a triplat în ultimii trei ani

Majorarea constantă a veniturilor a determinat investitorii să construiască în zone aflate tot mai aproape de marile centre de afaceri din Bucureşti, a spus directorul SVN România, Andrei Sârbu. Astfel, ponderea segmentului middle market, reprezentat în principal de locuinţe amplasate lângă un proiect de birouri, s-a triplat în ultimii ani, de la 17% în 2015 la 50,5% în acest an. „Există însă premisele pentru atingerea unui echilibru între cerere şi ofertă, în special în zone precum Barbu Văcărescu, Politehnică sau Timpuri Noi, ceea ce se traduce prin necesitatea unor planuri ale investitorilor mult mai temeinic realizate”, a explicat Sârbu.

Trafic greu: locul 11 în lume

Bucureştiul ocupă locul 11 în lume şi 3 în Europa, în clasamentul celor mai aglomerate oraşe pe 2018, întocmit de compania producătoare de tehnologie de localizare şi echipamente de navigare TomTom. În capitala ţării noastre, indicele de congestie (care măsoară timpul petrecut în trafic) a fost anul trecut de 48%, în scădere cu un punct procentual comparativ cu 2017. Pe primele două poziţii din Europa se situează Moscova şi Istanbul. Studiul cuprinde 403 orașe din 56 de țări din întreaga lume.

 

×