x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tendinte - Ieftinirea dolarului scumpeste petrolul

Tendinte - Ieftinirea dolarului scumpeste petrolul

de Adrian N. Ionescu    |    16 Dec 2006   •   00:00
Tendinte - Ieftinirea dolarului scumpeste petrolul

Cartelul OPEC doreste cresterea cotatiilor petrolului, pentru care incaseaza mai putin decat ar vrea, din cauza nivelului scazut al dolarului. Deocamdata nu-i iese jocul. Desi este mare exportator de petrol, Iranul nu are destui bani pentru benzina.

Anul viitor, Iranul isi va rationaliza consumul de benzina, pentru ca plateste prea mult pe importul acesteia, potrivit ministrului adjunct al petrolului, Mohammad Reza Nematzadeh, citat de NewsIn. Desi este al doilea mare exportator din cadrul cartelului OPEC (Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol), Iranul nu obtine in propriile rafinarii decat 40% din benzina pe care o consuma. In schimb, subventioneaza masiv pretul la pompe. Decizia iraniana este un semnal pentru esecul relativ al presiunilor OPEC de a ridica cotatiile titeiului prin reducerea productiei, respectiv a ofertei. Joi, cartelul a decis inca o reducere a productiei, in incercarea de a obtine preturi mai mari la exporturi, cea aplicata la 1 noiembrie nedand rezultatele asteptate. Noua reducere va fi operabila la 1 februarie. Romania importa mai mult de jumatate din consumul anual de titei. Despre cel autohton, Petrom - OMV sustine ca il tine la 3-4 dolari pe baril sub cotatiile mediteraneene.

JOCUL VALUTELOR CU PETROLUL. Pe de alta parte, dolarul isi duce propria lupta cu petrolul. Dolarul se mentine la cotatii scazute fata de euro, yen sau lira sterlina, iar tarile producatoare de petrol incaseaza in propriile monede mai putin decat ar dori. De aceea, prefera tot mai putin dolarul in favoarea valutelor amintite. Rusia si statele membre OPEC si-au redus detinerile in dolari de la 67%, in primul trimestru 2006, la 65%, in trimestrul doi al acestui an, potrivit unui raport al Bancii Reglementelor Internationale (BRI). Detinerile in euro au crescut cu doua puncte procentuale, pana la 22%. Acum doua saptamani, dolarul a scazut la cea mai mica valoare din ultimele 20 de luni fata de euro, iar situatia nu ameninta sa se schimbe. Si mai interesant este faptul ca dolarul nu creste, chiar daca FED (Federal Reserve, banca centrala a SUA) si-a lasat neschimbata dobanda de interventie pe piata la un nivel ridicat, teoretic stimulator pentru aprecierea dolarului. La aflarea deciziei FED, traderii au cotat si mai jos dolarul, zicand ca oricum dobanda va fi redusa anul viitor.

Romania are propria poveste pe aceasta tema, caci leul are propria tendinta ascendenta atat fata de euro, cat si fata de dolar, din cauza afluentei mari a acestora spre viitoarea membra a Uniunii Europene. Miercuri, media BNR a cotatiilor euro a coborat pana la un nou minim al anului, de 3,4208 lei, iar cea a dolarului pana la 2,5777 lei, astfel ca ne convine sa importam titei in oricare dintre acestea.

JOCUL CARTELULUI
Ministrul iranian a anuntat ca benzina s-ar putea vinde in ratii la doua zile, dupa ce un coleg director al companiei petroliere nationale NIOC prevedea o crestere a preturilor titeiului la peste 70 de dolari barilul, bazandu-se si pe cererea mai mare din sezonul rece, nu numai pe reducerea productiei exportatorilor OPEC. Cartelul decisese reducerea ofertei cu 1,2 milioane de barili pe zi de la 1 noiembrie. Livrarile au scazut, chiar daca mai putin, cu 730.000 barili pe zi (intr-o tona de titei incap circa 7,1 barili). Piata nu a reactionat conform asteptarilor OPEC. La 17 noiembrie, cotatia petrolului a fost cea mai mica din ultimele 17 luni, a avansat ulterior cu 4 dolari, pana la 63,82 dolari/ baril, iar in ajunul reuniunii OPEC de joi, scazuse pana la 61,03 dolari.

×
Subiecte în articol: economic opec