Cele mai rentabile investiţii rămăn terenurile din Capitală şi proprietăţile de pe Valea Prahovei, care oferă randamente mai bune decăt cele de pe Litoral, spun analiştii imobiliari. Autostrăzile Bucureşti - Constanţa şi Bucureşti - Braşov aduc in atenţia investitorilor terenurile din sud-estul şi nord-estul Capitalei, ale căror preţuri vor creşte mai mult decăt cele din nord şi vest.
Bucureştiul şi Valea Prahovei rămăn in top
Piaţa imobiliară continuă să ofere profituri foarte bune, de peste 15% pe an. Mult mai rentabile sunt investiţiile in terenurile din sud-estul şi nord-estul Capitalei, precum şi cele de pe Valea Prahovei.
Cele mai rentabile investiţii rămăn terenurile din Capitală şi proprietăţile de pe Valea Prahovei, care oferă randamente mai bune decăt cele de pe Litoral, spun analiştii imobiliari. Autostrăzile Bucureşti - Constanţa şi Bucureşti - Braşov aduc in atenţia investitorilor terenurile din sud-estul şi nord-estul Capitalei, ale căror preţuri vor creşte mai mult decăt cele din nord şi vest. "Piaţa terenurilor cunoaşte, in general, o efervescenţă in vecinătatea autostrăzilor, indiferent dacă ele sunt deja construite sau doar in fază de proiect", se arată intr-un studiu elaborat de compania imobiliară Eurisko.
DIFERENŢE. Consultanţii Eurisko apreciază continuarea creşterii in următorii doi ani a preţurilor terenurilor din jurul Bucureştiului cu un ritm de maximum 10%-15% pentru zona de nord şi centru. "Pentru sud-est şi nord-est se aşteaptă o creştere mai pronunţată. Preţurile terenurilor, incă scăzute in ultimele două zone, vor putea atrage interesul cumpărătorilor intr-o mai mare măsură faţă de anii precedenţi", se arată in studiul citat. Alte proiecte de infrastructură care, chiar dacă sunt in fază de proiect, pot să influenţeze preţurile din zonă sunt coridorul IV Pan-european, care va lega Constanţa de Nădlac, prin Bucureşti, şi cel de-al doilea inel de centură al Capitalei.
Valea Prahovei atrage tot mai mulţi investitori
Investiţiile in proprietăţile de pe Valea Prahovei sunt mult mai rentabile decăt in cele de pe Litoral, spun analiştii imobiliari. "O locuinţă de vacanţă la munte poate genera un randament investiţional mai mare decăt una situată pe litoral, datorită faptului că timpul anual de ocupare poate fi mult mai indelungat", spun analiştii Eurisko. De altfel, in staţiunile de pe Valea Prahovei au fost demarate, in ultimii doi ani, şi lucrări de construcţie pentru mai multe ansambluri rezidenţiale de anvergură, pe lăngă proiectele familiale in regie proprie. Locuinţele individuale s-au văndut anul trecut la preţuri cuprinse intre 500 - 800 euro/mp, in funcţie de finisaje, dotări şi localizare.
In ansamblurile rezidenţiale noi, preţurile s-au incadrat in intervalul 800 - 1.000 de euro/mp. Pentru vilele noi, de lux, construite pe Valea Prahovei, preţul a ajuns uneori chiar şi la valori de 1.250 - 1.000 de euro/mp. Cele mai mari cereri vizează Sinaia - Cumpătu şi Furnica), Predeal (Cioplea) şi zona părtiilor de schi Azuga şi Predeal.