Preţul terenurilor din marile oraşe va creşte cu pănă la 40% in acest an, spun analiştii imobiliari. Majorarea este generată de speculatorii care fac bani buni din vănzarea şi revănzarea pămăntului.
Preţul terenurilor din marile oraşe va creşte cu pănă la 40% in acest an, spun analiştii imobiliari. Majorarea este generată de speculatorii care fac bani buni din vănzarea şi revănzarea pămăntului.
Afacerea cu vănzarea şi revănzarea pămănturilor rămăne foarte rentabilă şi in acest an, avănd in vedere cererea mare de pămănt venită din partea investitorilor. Analiştii imobiliari se aşteaptă ca preţul terenurilor extravilane să crească in acest an cu pănă la 40%, iar preţul celor intravilane, cu aproximativ 20%. Insă creşterea de preţ este cauzată şi de tranzacţiile speculative, care supraevaluează preţul terenurilor. "Tranzacţiile speculative cu terenuri sunt stimulate de uşurinţa cu care unele bănci acordă credite pentru achiziţia acestora", a declarat Daiana Voicu, managing director Willbrook Management Internaţional. Ea apreciază că supraevaluarea terenurilor le face tot mai atractive pentru cei care incearcă să obţină un profit din cumpărarea şi revănzarea intr-un termen căt mai scurt a acestora.
PROFITURI. Afacerea este foarte profitabilă. Cine a cumpărat anul trecut un teren a obţinut un profit cuprins intre 25% şi 150%. Insă cei care au apelat la specialişti şi au achiziţionat pămănt la sfatul unui consultant imobiliar au reuşit să obţină profituri de peste 80%. In 2006, cele mai mari modificări de preţ s-au inregistrat in zona Trafic Greu, cu o creştere de aproape 100% - de la 200-250 euro/mp la 500-600 euro/mp. Şi in zona comercială din Pipera creşterile au fost de la 250-350 euro/mp la 500-700 euro/mp.
PREŢURI. Zonele cele mai căutate de speculatori rămăn cele din apropierea Capitalei, dar şi cele din jurul marilor oraşe, acolo unde există căi de comunicaţie. In acest an, căştiguri bune pot fi obţinute in zonele considerate la inceputul anului trecut puţin atractive de investitori - nord-vest (Bucureştii Noi, Chitila), centru-est (Gara Obor, Sălăjan) şi sud (Rahova şi chiar Ferentari) - , care acum oferă şanse de creştere de peste 100%. In zonele centrale şi de nord, preţurile ating cu uşurinţă 2.500-3.000 euro/mp şi din acest motiv sunt puţin tentante pentru speculatori. Cererea de terenuri este generată de dezvoltarea cu repeziciune a ansamblurilor rezidenţiale, dar şi a marilor complexuri comerciale, spun analiştii de la CB Richard Ellis.
Citește pe Antena3.ro