x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ţigările şi băutura, mai scumpe de la 1 aprilie

Ţigările şi băutura, mai scumpe de la 1 aprilie

20 Mar 2009   •   00:00
Ţigările şi băutura, mai scumpe de la 1 aprilie
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

În goana disperată după bani, Guvernul va modifica prin ordonanţă de urgenţă Codul Fiscal. Astfel, se propune majorarea nivelului accizelor la băuturi, altele decât berea şi vinurile, şi la ţigări.



În motivarea deciziei, Guvernul are ca argumente dificultăţile înregistrate pe piaţa financiară internaţională, deficitul bugetar, dar şi "diminuarea fenomenului de evaziune fiscală în acest domeniu".

Creşterea anunţată a accizelor este de la 34,05 euro/hl de produs la 45 euro/hl, adică de aproape 11 euro/hl în cazul băuturilor fermentate spumoase. Pentru restul produselor alcoolice, acciza pe hectolitru creşte cu 13,96 euro.

La ţigările şi alte produse din tutun, ordonanţa devansează în două etape calendarul de creştere graduală a accizelor negociat cu Uniunea Europeană. Astfel, începând cu 1 aprilie, creşterea va fi de 7 euro pe mia de ţigarete, urmând la 1 septembrie o nouă creştere, de 7 euro. Aceasta înseamnă ca nivelul de accize la tutun convenit cu UE pentru 1 ianuarie 2010 să fie atins la 1 septembrie 2009, creşterea totală a accizei fiind de 22%.

SPERANŢELE FINANŢELOR
În fundamentarea ordonanţei de urgenţă, Ministerul Finanţelor Publice anunţă că aplicarea acestor modificări ale Codului Fiscal vor aduce venituri la bugetul statului de circa 590 de milioane de lei (0,10% din PIB). Impactul social este pozitiv, în opinia semnatarilor OU, prin aceea că reducerea consumului la aceste produse determină creşterea stării de sănătate a populaţiei, concomitent cu diminuarea cheltuielilor din bugetul alocat sănătăţii.

Ministerul Finanţelor anticipează o scădere a volumului vânzărilor la alcool şi ţigări, iar ca efect asupra mediului de afaceri OU specifică "un mediu concurenţial echitabil pentru producătorii şi comercianţii de băuturi alcoolice, o dată cu diminuarea fenomenului de evaziune fiscală". De asemenea, autorii ordonanţei de urgenţă recunosc "creşterea poverii fiscale asupra operatorilor economici dintr-un anumit segment de produse alcoolice şi asupra celor din domeniul produselor de tutun".

EFECTE NEGATIVE
Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată, consideră că efectele deciziei vor fi preponderent negative. Conform unui studiu realizat de GEA în urma devansării majorării accizelor la ţigări, se vor obţine, la bugetul de stat, venituri suplimentare de maximum 1,42 miliarde de lei, faţă de peste două miliarde, cât estimează oficial autorităţile.

În plus, dacă este luată în calcul şi economia subterană, estimată de Liviu Voinea la 26% din consum, câştigul bugetar va fi de numai 1 miliard de lei. În schimb, majorarea accizelor se va reflecta într-o creştere a preţului de vânzare cu amănuntul cu circa 20% la ţigări, în 2009, şi cu 35%, în 2010, faţă de martie 2009. Consumul se va reduce cu 2,5%, până la 8,6% în acest an, iar în 2010, cu până la 15% faţă de martie 2009. Din păcate, conform directorului executiv al GEA, această reducere de consum nu înseamnă neapărat că multă lume s-ar lăsa de fumat, ci cel mai probabil că vor consuma, tot mai mulţi fumători, produse de contrabandă neaccizate.

CE S-A ÎNTĂMPLAT CU VECINII?
Creşterea accentuată a accizelor la ţigări în Ungaria, în perioada 2002-2004, când bugetul era într-o tensiune teribilă, a avut efecte perverse: Veniturile nu au crescut conform estimărilor, în schimb a explodat contrabanda. Directorul general al Vămilor şi Gărzii Financiare din Ungaria, dr Hanios Nagy, a precizat pentru ziarul nostru că nivelul contrabandei ajunsese la 27%. "Reducerea ei la circa 10 procente, în prezent, s-a făcut prin întărirea controlului la graniţa cu Ucraina, în special.

Am introdus un aşa-zis «minim control» pentru vameşii care verificau traficul auto. Această normă a stabilit ce părţi ale autovehiculelor trebuie controlate obligatoriu; în acest fel, le-am redus vameşilor competenţa în a lua decizii ce priveau controlul şi le-am crescut responsabilitatea. Am introdus şi un sistem de înregistrare, care identifica de fiecare dată cine este vameşul care a controlat un anumit vehicul. Controalele efectuate de vameşi au fost supervizate practic permanent şi s-a verificat respectarea noilor măsuri.

Ca rezultat, traficul cu ţigări s-a diminuat serios. Trebuie menţionat că, o dată cu reducerea contrabandei cu ţigări la punctele de trecere a frontierei a crescut traficul ilegal în sistemul de transport cargo (cu containere!). Controlul containerelor l-am rezolvat, în cea mai mare măsură, prin introducerea echipamentelor cu raze X", a precizat Janos Nagy.

FRONTIERE
Efectele măsurii luate de Guvern este posibil să fie diminuate aşadar de contrabandă şi  evaziune. România are o frontieră comună mult mai lungă cu Ucraina decât Ungaria, la care se adaugă şi "presiunea" contrabandei din Moldova şi Serbia. Cum vor proteja autorităţile veniturile la buget care provin din piaţa fiscalizată a alcoolului şi tutunului? Răspunsul se află tot la Ministerul Finanţelor - Vama şi Garda Financiară fiind sub autoritatea dlui Gheorghe Pogea.

×
Subiecte în articol: economic