x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tigrii din Botoșani: 3 firme, 8.000 de contracte cu statul

Tigrii din Botoșani: 3 firme, 8.000 de contracte cu statul

de Cristian Anton    |    15 Feb 2019   •   11:20
Tigrii din Botoșani: 3 firme, 8.000 de contracte cu statul
Sursa foto: CristiNistor/Getty Images/iStockphoto

Consiliul Judeţean Botoşani (CJB) a semnat în primele zile ale anului 2019 acordul cadru de furnizare a produselor pentru elevi cuprinse în programele „Cornul şi laptele” şi de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli, în valoare de peste 19.000.000 lei. Principalele beneficiare sunt Five Continents Group, Spicul 2 şi Lival Import Export, adică deţinătorii monopolului din ultimii şapte ani în Botoşani. Cei trei furnizori sunt anchetaţi oficial de Consiliul Concurenţei, suspectaţi că au alcătuit un cartel care să câştige la preţul maxim contractele din programul „Cornul şi laptele”.

Consiliul Judeţean Botoşani a făcut pe 23 ianuarie 2019 primele plăţi în cadrul acordului cadru valabil în perioada 2018-2020 pentru distribuţia de produse de patiserie, lactate şi mere elevilor din judeţ. Din cele 42 de loturi avute în vedere, două au revenit firmei Casa Pâinii SRL, restul fiind împărţit de tradiţionala triadă locală alcătuită din firmele Five Continents Group SRL, Spicul 2 SRL şi Lival Import Export SRL. Valoarea totală a acordului este de 19.005.004,16 lei, fără TVA, echivalentul a 4,2 milioane de euro.

Afaceri impresionante

Five Continents Group este unul din cei mai mari producători autohtoni de lactate din România, cu o cifră de afaceri de 63,5 milioane de lei în 2017 şi un profit net de 5,3 milioane de lei, cu 131 de angajaţi. Firma a înregistrat un profit cumulat de peste 30 de milioane de lei în ultimii 13 ani consecutivi, mare parte datorat contractelor de la stat. Alături de firma soră Five Continents SRL, a primit în perioada 2012-2019 peste 1.850 de contracte, în valoare de circa 15 milioane de euro. Dintre acestea, aproape 1.800 au reprezentat cumpărări directe, CJB fiind principalul client. Patronul Five Continents este Tonino Iuri Boldea Chirilă, unul dintre cei mai prosperi şi influenţi oameni de afaceri din Botoşani. Tonino Boldea este naşul deputatului PSD Costel Lupaşcu, proprietarul mai multor fabrici şi deţine aproape tot centrul municipiului Botoşani, unde ridică acum ansamblul rezidenţial „Smarald”.

Aproape 8.000 de contracte de la stat

Spicul 2 SRL, deţinută de Ioan Viorel Surigiu, este mai mică, dar are un succes şi mai mare la banii statului. Firma a raportat în 2017 afaceri de 39,5 milioane lei şi un profit net de 3,3 milioane, cu 234 de angajaţi. Şi Spicul 2 a înregistrat profit în ultimii 13 ani consecutivi, în total 14 milioane lei, în special de pe urma statului. Firma a primit în perioada 2007- 2019 peste 6.300 de contracte publice, din care circa 4.000 reprezentând cumpărări directe, cu o valoare totală de 27 de milioane de euro.

45 milioane de euro este valoarea contractelor primite de cele trei firme de la stat

În fine, Lival Import Export SRL, controlată de Viorel Ioan Alexa, a raportat afaceri de 7,9 milioane lei şi un profit de numai 215.000 lei, cu 46 angajaţi. Ca şi partenerele din cartel, a bifat profit în ultimii 13 ani consecutivi, de peste două milioane lei. Lival Import Export SRL a primit 80 de contracte de la stat în ultimul deceniu, în valoare de peste trei milioane de euro. Una peste alta, asocierea Five Continents- Spicul 2- Lival Import Export a primit circa 7.900 de contracte de la stat pentru furnizarea de produse lactate şi fructe elevilor din Botoşani şi nu numai.

Anchetă oficială

În august 2018, Consiliul Concurenţei a anunţat declanşarea unei investigaţii „privind posibila trucare a unor licitații publice organizate de Consiliul Județean Botoșani, pentru perioada 2013-2018, în vederea atribuirii Contractelor de furnizare produse lactate (derulate în cadrul Programului Cornul şi Laptele) și a Contractelor de furnizare de mere (din cadrul Programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli și grădinițe)”.

Dacă vor fi găsite vinovate, firmele vor plăti amenzi care pot ajunge până la 10% din cifra de afaceri. În cazul de faţă, Five Continents Group ar putea plăti o amendă de circa 6,4 milioane lei, Spicul 2 ar fi sancţionată cu 3,9 milioane lei, iar Lival Import Export cu 790.000 lei

„Autoritatea de Concurenţă suspectează că firmele Five Continents Group SRL, Spicul 2 SRL și Lival Import Export SRL s-au înţeles asupra loturilor pentru care să depună oferte, astfel încât să nu se concureze şi să câştige la valoarea maximă stabilită de autoritatea contractantă”, arăta Consiliul Concurenţei.

 

 

×
Subiecte în articol: cornul si laptele botosani afacere