Pe fondul cresterii pretului la titei si a unei piete a petrolului relativ stabila, economa Rusiei, orientata spre materii prime, va creste cu 1,8%. Sanctiunile occidentale impuse de SUA si Uniunea Europeana dupa axenarea Crimeei si declansarea razboiului in estul Ucrainei, vor continua sa restrictioneze relatiile comerciale ale Moscovei, concurenta si obtinerea de noi tehnologii.
Pe de alta parte insa, se va inregistra o scadere a populatiei active, tendinta care va mentine la cote scazute productivitatea muncii.
E adevarat, venitul real al rusilor va creste, dar procentul famiilor aflate in pragul saraciei va ramane ridicat. Pe ansamblu, somajului va pastra o rata moderata, dar total inegala la nivelul tarii.
Inflatia scazuta si scumpirea petrolului va imbunatati indicele increderii in afaceri, ceea ce va atrage dupa sine un plus de investitii, favorizand reducerea deficitului bugetar.
Times estimeaza ca populatia va cheltui mai mult si se va folosi de conditiile mai bune de creditare.
Comentand aceste date, expertii rusi afirma ca situatia creata "denota faptul ca economia tarii nu este pregatita sa iasa din starea de stagnare, ba chiar ridica problema eventualitatii unei noi recesiuni".