Profitul net al companiei OMV Petrom s-a redus cu 25% în primul semestru, la 1,036 miliarde lei. Scăderea este explicată prin reducerea cu 48,5% a prețului mediu cu care a vândut țiței şi de creşterea investițiilor în explorare cu 79%, la 767 milioane lei.
Vânzările companiei au fost, în primul semestru, de 8,8 miliarde lei, cu 18% sub cele raportate în prima jumătate a anului trecut. Programul de investiţii pentru 2015 este estimat la aproximativ un miliard de euro, din care aproximativ 85% va fi orientat către proiectele din upstream. Având în vedere că tendinţa de menţinere a unui preţ scăzut la ţiţei se va prelungi, compania estimează că acest lucru va duce la scăderea investiţiilor anuale în upstream cu aproximativ 25-35% în perioada 2015-2017, comparativ cu 2014. În consecinţă, pe termen mediu, producţia de hidrocarburi în România ar putea să scadă în medie cu până la 4% pe an, potrivit raportului. De asemenea, OMV Petrom nu se aşteaptă ca cererea de gaze a României să se redreseze în a doua parte a anului, după ce în primul semestru a înregistrat un declin de 7%, ceea ce va conduce la creşterea concurenţei şi, astfel, la o presiune suplimentară asupra preţurilor şi marjelor. Pe piaţa de energie electrică, cererea este de aşteptat să rămână relativ stabilă şi preţurile sub presiune, deşi cu potenţial de creştere pe termen scurt, ca urmare a condiţiilor meteo.
Pentru 2015, se estimează că marjele medii de profit în activitatea de energie electrică vor înre-gistra valori scăzute. OMV Petrom, parte a grupului austriac OMV, avea la finele lunii iunie 16.450 de angajaţi, în scădere cu 15% faţă de 19.428 în iunie anul trecut.