BUSINESS
Aparitia obligatiunilor municipale in Romania a atras dupa sine si oferta de servicii, de rating al acestora. In unele cazuri, atractivitatea randamentului mare este nuantata de specialisti. Desi obligatiunile sunt listate la Bursa, circulatia lor pe piata are dimensiuni nesemnificative.
ADRIAN N. IONESCU
Pana lunea trecuta inclusiv, pentru cele 19 obligatiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-au efectuat 747 de tranzactii in valoare de 48,7 milioane euro. Fara sa fie impresionanta, pentru o piata debutanta, cifra nu ar fi deloc rea daca, in majoritatea lor coplesitoare, tranzactiile respective nu ar fi cele de piata primara, pe care, de fapt, emitentul le-a vandut pentru prima oara. Iar minoritatea nu apartine nici aceasta celor 16 emitenti care sunt municipalitati.
Euforia debutului
Apetitul pentru investitiile prin BVB este in crestere, iar listarea unor titluri cu venit fix (dobanda) si cu risc foarte mic, cum sunt obligatiunile municipale, a fost mult asteptata. Deceptia ulterioara a fost pe masura, rapoartele de tranzactionare ale Bursei inregistrand lungi siruri de zero in dreptul simbolurilor bursiere ale diferitelor primarii. Luni, 21 iunie, au fost inregistrate numai doua tranzactii cu 53 de obligatiuni Raiffeisen Bank, in valoare de 268,7 milioane lei.
Citește pe Antena3.ro
Nimeni nu vinde
Fara a intra in detaliile lansarii pe piata, este de remarcat ca, in multe cazuri, obligatiunile municipale au fost complet subscrise (cerute la cumparare), practic inainte de a fi vandute. Cei care au apucat sa cumpere nu mai vor sa vanda.
Evaluarea riscurilor
Oricat ar fi de mici, riscurile exista, iar evaluarea lor este binevenita fie si pentru putinele ocazii de a cumpara.
Obstacole
Chiar si asa, este bine de stiut ca obligatiunile municipale romanesti primesc calificative de tipul rating-urilor marilor agentii de specialitate. Consolidarea acestei oferte intampina multe obstacole. "Lipsa de transparenta a municipalitatilor (de exemplu privind transferul utilitatilor cu datorii mari de la Termoelectrica la consiliile locale) si nepublicarea in Monitorul Oficial a conturilor de executie bugetara sunt doar doua dintre obstacole", spune Dan Barbulescu.Criticii rating-urilor BERG (de obicei aceiasi cu cei care le pun in "circulatie") se bazeaza tocmai pe lipsa de transparenta a emitentilor. In ciuda rezervelor si chiar daca relativ tarzii, informatii ca acelea din tabelul alaturat constituie un reper util.