Acţiunile Erste Bank vor fi tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti începând cu data de 14 februarie, potrivit Petrei Alexandru, director general adjunct al BVB.
Acţiunile Erste Bank vor fi tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti începând cu data de 14 februarie, potrivit Petrei Alexandru, director general adjunct al BVB. Erste este prima companie străină care se listează pe piaţa locală de capital. Circa 6.500 de români, angajaţi ai Băncii Comerciale Române, deţin acţiuni ale băncii austriece, primite în urma schimbului de acţiuni BCR- Erste efectuat în 2006. Aceste titluri reprezintă 1% din capitalul Erste Bank.
La acest moment circa 80% din acţiunile Erste se tranzacţionează pe bursa de la Viena, iar 20% la Praga.
IMPOZITARE. Valerian Ionescu, şeful Departamentului de Tranzacţii şi Vânzări Instrumente Financiare Tranzacţionate pe Pieţe Reglementate din cadrul BCR Trading a declarat că din punct de vedere fiscal, la tranzacţionarea acţiunilor Erste la Bucureşti se vor aplica mai multe reguli, în funcţie de natura tranzacţiei. În cazul în care atât cumpărătorul, cât şi vânzătorul sunt din România, adică acţiunile se cumpără la BVB şi se vând tot la BVB, impozitele se vor calcula conform legilor româneşti. Astfel, se va plăti un impozit de 16% pe acţiunile vândute într-o perioadă mai mică de un an de la cumpărare, şi 1% pentru cazul când perioada de deţinere e mai mare de un an. În cazul în care acţiunile sunt cumpărate la BVB şi vândute pe pieţele de la Viena sau Praga, atunci veniturile se impozitează pe baza unei declaraţii date de cel care face tranzacţia. Dacă acţiunile sunt cumpărate de pe celelalte două burse, şi se vând în România, cel care face tranzacţia trebuie să menţioneze şi preţul. Din cauza faptului că titlurile Erste se tranzacţionează pe mai multe pieţe de capital, Depozitarul Central din România este în permanenţă conectat la cel din Austria, unde sunt înregistrate acţiunile Erste Bank. Printr-un simplu telefon, acţionarul din România poate să-şi transfere acţiunile deţinute la Viena şi să le vândă la un preţ mai bun decât cel la care le-a cumpărat.
PREMIERE. Listarea Erste aduce, pe lângă operaţiunile transfrontaliere alte trei premiere. Prima este utilizarea de conturi globale. Acestea sunt conturile deschise de agenţii custozi şi în care sunt înregistrate toate acţiunile aflate în proprietatea clienţilor săi, adică ai acţionarilor direcţi ai Erste în acest caz. De asemenea, dacă până acum investitorii la bursă erau obligaţi să deţină acţiunile la momentul iniţierii tranzacţiei, acum investitorul este obligat să deţină aceste acţiuni numai la momentul decontării acţiunilor tranzacţionate, adică în cea de-a treia zi de la data efectuării tranzacţiei. În acelaşi timp, intrarea Erste la BVB aduce cu sine pentru prima oară şi instituţia ”Market Makerului”. Aceştia sunt participanţi la piaţă care se angajează să menţină lichiditatea unei acţiuni, utilizând propriul capital. Mai concret, aceştia induc în piaţă în acelaşi timp atât ordine de cumpărare de acţiuni, cât şi de vânzare.
CERINŢE. Cerinţele pe care trebuie să le respecte Market Makerii sunt, în esenţă introducerea de ordine de achiziţie/vânzare de minim 200 de acţiuni, diferenţele între preţurile de cumpărare şi vânzare trebuie să fie de maxim 1%. De asemenea, un Market Maker trebuie fie activ pe durata a 70% din timpul unei şedinţe de tranzacţionare, şi are dreptul de a nu fi Market Maker pentru acţiune doar trei zile dintr-o lună. Ca facilităţi, aceşti participanţi vor plăti doar 70% din comisionul unui beneficiar.
Erste Bank are 316 milioane acţiuni, din care toate pot fi trnzacţionate teoretic la BVB, pentru ca doar într-un minut, să fie transferate la Viena sau Praga.
Citește pe Antena3.ro