x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Toscelik devine furnizorul proiectului de gazoduct al României la Marea Neagră

Toscelik devine furnizorul proiectului de gazoduct al României la Marea Neagră

de Adrian Stoica    |    13 Sep 2023   •   10:55
Toscelik devine furnizorul proiectului de gazoduct al României la Marea Neagră

Compania Transgaz a demarat în acest an lucrările la gazoductul Tuzla - Podişor  care va face legătura între resursele de gaze din Marea Neagră şi coridorul BRUA, după ce în iunie a semnat ordinul de începere a lucrărilor. Proiectul a mai făcut un pas înainte acum, după ce firma turcă Toscelik Spiral Pipe, membră a grupului Tosyali Holding a fost aleasă să furnizeze țevile. Ea va livra 102.000 tone de țevi de oțel cu diametre cuprinse între 813 și 1219 mm în decurs de un an. Lungimea conductei Tuzla - Podişor  va fi de 306,5 kilometri, iar traseul său se desfășoară de la sud-est la vest, trecând prin județele Constanța, Călărași și Giurgiu.

Se anticipează că aproximativ 45% din consumul din România va fi acoperit cu gazul care va fi transportat de gazoduct, aceasta urmând să aibă o capacitate anuală de peste 12 miliarde de metri cubi. Proiectul, care este de o importanță critică pentru securitatea energetică a Europei, urmărește să se conecteze cu gazoductul Bulgaria, România, Ungaria și Austria (BRUA) din Podișor, conform planurilor. Toscelik Spiral Pipe este, de asemenea, furnizorul BRUA.

Reamintim că în luna iunie Transgaz a semnat ordinul de începere a lucrărilor care vor fi realizate cu consorţiul condus de societatea turcă Kalyon Insaat Sanayi (consorţiu din care fac parte şi companii româneşti), care a câştigat licitaţia, fiind vorba de un  proiect de 500 de milioane de euro.

“Suntem prezenți la un moment istoric: semnarea acestui ordin de începere a lucrărilor și finalizarea pregătirilor pentru exploatarea gazelor din perimetrele offshore ale Marii Negre. Transgaz va derula proiectul în aceleași condiții de performanță și eficientă dovedite, cu respectarea calendarului de implementare, pentru că este important că infrastructură gaziera să fie finalizată la momentul în care vor începe să fie exploatate gazele naturale din perimetrul off-shore Neptun Deep din Marea Neagră. Securitatea energetică a României este o prioritate zero a noastră. Am colaborat extrem de bine cu Guvernul României și vom continuă această colaborare. Fiind un proiect de importantă strategică pentru dezvoltarea economică și socială a țării, Guvernul României și celelalte instituții și autorități publice susțîn acest proiect prin toate demersurile întreprinse și vor susține în continuare și toate celelalte investiții destinate dezvoltării strategice și sustenabile a infrastructurii naționale de transport gaze naturale, creșterii rolului României în sectorul energetic regional, european și internațional”, declara directorul general Transgaz, Ion Sterian, cu ocazia semnării ordinului de începere a lucrărilor.

×