x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Transportatorii ameninţă cu proteste

Transportatorii ameninţă cu proteste

de Elena Stan    |    13 Ian 2010   •   00:00

Taxele de drum foarte mari, eliberarea licenţelor de transport pe bandă rulantă, starea prostă a infrastructurii, neplata subvenţiei de la bugetul de stat şi impunerea unor noi taxe de către Consiliile locale determină transportatorii să iasă în stradă.



Memebrii Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT) vor să organizeze proteste în toată ţara pentru  eliminarea tuturor "abuzurilor" suportate de transportatori.

"Pe data de 22 ianuarie va avea loc prima manifestare de protest în faţa Guvernului. Am solicitat o întrevedere cu Premierul Emil Boc încă din decembrie 2009 însă acesta nu ne-a primit. Sperăm să ne primească pe 22 ianuarie deoarece în caz contrar vom trece din nou la blocarea drumurilor. Nu este posibil ca o ramură economică, privatizată în întregime, care generează venituri de milioane de lei la bugetul de stat să fie lăsată să se ducă de râpă. În prezent statul român are datorii către transportatorii de persoane de peste 120 de milioane de lei. De asemenea, nu este posibil să existe nouă entităţi de control, în condiţiile în care tu, ministrul Transporturilor Radu Berceanu, ai promis că va exista un singur control. Mai mult, ministerul eliberează licenţe de transport pe bandă rulantă", ne-a explicat Augustin Hagiu, preşedinte al FORT.

"În ultima perioadă au fost făcute nenumărate adrese având ca temă plata sumelor datorate de Ministerul Transporturilor către transportatorii de persoane, modificarea OG 43/1997, apariţia noii legi a transporturilor şi a controlului unic, perioada de valabilitate a licenţelor de traseu pentru cursele regulate de persoane, introducerea abuzivă de taxe de trecere de către anumite autorităţi locale şi judeţene, cuantumul mare al taxei de utilizare a drumurilor faţă de calitatea acestora şi termenul de utilizare", potrivit FORT.

Transportatorii sunt nemulţumiţi şi de nivelul taxelor foarte mari plătite pentru a putea circula pe drumurile foarte proaste de la noi din ţară. "Plătim 1.300 de euro rovinieta pentru a merge 200 de zile pe an pe drumurile patriei, drumuri foarte proaste. În Bulgaria, rovinieta costă 800 de euro, însă infrastructura este impecabilă. Mai mult, acum, trebuie să mai plătim şi câte 200 de lei pentru fiecare trecere prin Timişoara. Consiliul local din Timişoara a introdus o taxă de 200 de lei pentru a trece pe un drum european, respectiv E 70 şi E671. Ne obligă la plata acestei taxe deoarece nu există centură ocolitoare sau alt drum alternativ", ne-a expolicat Hagiu.

AUTORITĂŢILE SUNT INDOLENTE

"Boc şI Berceanu ne tratează cu dosul. Dezinteresul autorităţilor este cel puţin ciudat, având în vedere promisiunile din 2009. Indolenţa guvernului şi a ministrului transporturilor, Radu Berceanu, ne scoate din nou în stradă", a explicat Hagiu.

Acesta a mai spus că toate interpelările oficiale au fost tratate cu indiferenţă.Transportatorii doresc semnarea unui protocol, cu termene clare, care sa vizeze toate problemele cu care se confruntă breasla."În cazul în care Guvernul şi Ministerul Transporturilor nu acceptă rezolvarea amiabilă a aspectelor care definesc problemele transportatorilor, vom recurge la metodele de protest din 2008 prin manifestarea cu autovehiculele comerciale pe tot cuprinsul ţării mergând până la oprirea totală a activităţilor de transport marfă şi persoane", a declarat Hagiu.

×
Subiecte în articol: redactie