Numărul redus de tranzacţii de vânzare-cumpărare cu spaţii de birouri, logistice şi de retail din acest an a făcut ca piaţa proprietăţilor comerciale să revină la nivelul din 2003, când oferta de active era aproape inexistentă.
Piaţa tranzacţiilor cu proprietăţi comerciale, respectiv spaţii de birouri, logistice şi de retail, a înregistrat puţine tranzacţii în acest an şi a revenit la nivelul din 2003, când oferta de active era aproape inexistentă. "Piaţa este săracă în tranzacţii, nivelul de activitate fiind similar celui din 2003. Instabilitatea economică şi accesul limitat la finanţare au generat anumite schimbări în ceea ce priveşte natura tranzacţiilor, înregistrându-se astfel primele tranzacţii care au implicat vânzători cu dificultăţi distressed sellers, cu exemple în segmentul rezidenţial şi de retail", se arată într-un comunicat al companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.
SCĂDERI DRAMATICE
Din categoria vânzători cu dificultăţi fac parte dezvoltatorul Westhouse Group, care a vândut la începutul anului complexul rezidenţial Central Apartments din Constanţa, aflat în construcţie, unor firme din grupul Nova, controlat de omul de afaceri Dan Adamnescu, şi Lewis Charles România. Fondul de investiţii Lewis Charles a vândut proiectul unui centru comercial din Ploieşti companiei Blackpearl Real Estate. Ambii dezvoltatori nu au reuşit să atragă finanţare pentru construcţia proiectelor.
Activitatea pe piaţa tranzacţiilor a îngheţat practic în prima jumătate a anului 2009, atingând un volum de 26 de milioane de euro, ceea ce reprezintă o scădere cu 97% faţă de anul trecut. Volumul s-a diminuat cu o treime, de la un trimestru la altul, astfel că în trimestrul al treilea tranzacţiile instituţionale au cumulat 13,3 milioane de euro.
"Valoarea medie a tranzacţiilor s-a micşorat cu 36% în trimestrul trei, în comparaţie cu trimestrul anterior, şi cu 87% faţă de anul trecut. Făcând referire la perioada primele nouă luni din acest an, Capitala a atras 62% din totalul volumului de investiţii, fiind în acelaşi timp şi locul unde s-a încheiat cea mai mare tranzacţie, respectiv achiziţionarea Hotelului Hello, de două stele, pentru nouă milioane euro", se menţionează în comunicat.
TRANZACŢIE-RECORD
Cea mai importantă tranzacţie din acest an, dar şi din ultimele 15 luni, a fost înregistrată la începutul ultimului trimestru. Fondul de investiţii sud-african New Europe Property Investments a achiziţionat de la Belrom centrul European Retail Park din Brăila, investiţie în valoare de 63 de milioane de euro. Consultanţii DTZ estimează o revenire a pieţei din România începând cu a doua jumătate a anului 2010, iar dacă evoluţia produsului intern brut se va stabiliza la sfârşitul acestui an, tranzacţiile ar putea avea uşoare creşteri anul următor, cu efecte pozitive asupra încrederii investitorilor şi instituţiilor financiare. Valoarea tranzacţiilor cu proprietăţi comerciale a fost anul trecut de circa un miliard de euro.
Citește pe Antena3.ro