x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Turcia aşteaptă oferta energetică rusă

Turcia aşteaptă oferta energetică rusă

02 Iul 2009   •   00:00

Turcia este gata să continue negocierile cu Rusia pe probleme energetice, după ce aceasta din urmă a invitat ieri statul turc să participe la realizarea South Stream.



Ahmet Davutoglu, şeful diplomaţiei turce a declarat după o întâlnire cu omologul său Sergei Lavrov că el crede că "Rusia poate furniza Turciei condiţii foarte avantajoase în domeniul energetic".

Ofensiva energetică rusă continuă prin invitarea Turciei la realizarea South Stream. În ultima perioadă, Rusia a semnat un acord cu Azerbaidjanul pentru furnizarea de gaze din câmpul de la Shah Deniz din Marea Caspică, cel de unde se dorea alimentarea Nabucco. De asemenea, a semnat acorduri pentru South Stream cu mai multe state: Grecia, Bulgaria, Serbia, Ungaria.

Miercuri, vicepremierul rus Igor Sechin a propus Turciei să participe la proiectul South Stream, concurentul gazoductului Nabucco, care este sprijinit de Uniunea Europeană.
South Stream trebuie să subtraverseze Marea Neagră, din Rusia până în Bulgaria .

Nabucco va avea 3.300 de kilometri şi va trebui să transporte gaze naturale din zona caspică până la Baumgartden în Austria. Companiile participante la proiect sunt RWE (Germania), OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (România), Bulgargaz (Bulgaria) şi Botaş (Turcia).

La începutul lunii mai, Turcia a anunţat că vrea să semneze acordul inter-guvernamental pentru Nabucco până la finele lunii iunie. Însă semnarea a fost amânată, ceea ce a dus la speculaţii în privinţa reticenţelor Ankarei. Săptâmâna trecută, guvernul turc a promis semnarea acordului până la mijlocul lunii iulie.

×
Subiecte în articol: economic