x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Turcia şi Rusia se războiesc pe tema South Stream

Turcia şi Rusia se războiesc pe tema South Stream

17 Mar 2011   •   19:39

Turcia şi Rusia s-au încleştat astăzi în privinţa realizării gazoductului South Stream, partea turcă cerând gaze ieftine în schimbul acordării permisiunii pentru realizarea conductei prin apele sale teritoriale.

Proiectul South Stream a fost anunţat în 2007 şI presupune traversarea Mării Negre din Rusia până în Bulgaria. De aici s-ar despărţi în două, ramura nordică trecând prin Serbia, Ungaria şI Austria iar ruşii vor să ajungă şI în Croaţia sau Bosnia. Partea sudică urma să treacă prin Grecia şI Marea Mediterană până în Italia, ţara partenerilor de la Eni.

Ankara încearcă să folosească problema conductei pentru a obţine gaze ieftine, scrie AFP, care citează Gazeta.ru. Turcii încă nu şi-au dat acordul pentru construcţie deşi iniţial promisese să dea undă verde în decembrie.
Ultimele declaraţii ale oficialilor ruşi au ridicat dubii asupra proiectului. Premierul rus Vladimir Putin i-a cerut săptămâna trecută ministrului Energiei Sergey Shmatko să ia în considerare realizarea unui terminal de gaze naturale lichefiate la Marea Neagră.
“Acum Gazprom şI guvernul analizează căi variate pentru a minimaliza cheltuielile în realizarea proiectului South Stream”, a declarat pentru Kommersant vicepremierul Igor Sechin, cel care supraveghează sectorul energetic. Discuţiile dintre premierul turc Recep Tayyip Erdoğan şI preşedintele rus Dmitry Medvedev s-au încheiat fără vreun acord pentru conductă. Turcia pretinde că nu poate să-şi dea acordul până ce Gazprom nu aduce documentele necesare, iar ruşii spun că n-au primit permisiunea de a face explorări decât pe 9 februarie şI începând cu 31 mai, scrie Reuters.

“Posibilitatea realizării unui terminal de gaz lichefiat la Marea Neagra poate fi adiţională sau una dintre alternativele conductei”, a spus el, adăugând că un astfel de terminal ar putea fi realizat şI în peninsula Yamal.

Terminalul de gaze lichefiate, o cacealma

Anunţul unui posibil terminal LNG este un bluff al Rusiei din moment ce Turcia întârzie aprobarea South Stream pentru a presa Moscova, potrivit analiştilor. “Este un bluff pentru urechile Turciei”, a spus Mikhail Krutikhin de la RusEnergy.
“Rusia nu poate contramanda South Stream din moment ce ar putea fi o mare lovitură pentru imaginea primului ministru (Putin -nr) şI toate înţelegerile semnate cu Vestul Europei”, a mai spus Krutikhin pentru Kommersant.

Turcia importă 64% din gazul consumat din Rusia şI este şI parte a proiectului Nabucco, gazoductul european care vrea să transporte gaze caspice până în centrul Europei, la Baumgartden în Austria. Nabucco este sprijinit de SUA şI UE şI vizează şI diversificarea surselor, nu numai a rutelor. UE importă annual cam 25% din gazele consumate din Rusia, de la Gazprom. 
Rusia sprijină South Stream pentru a ocoli Ucraina, cu care a avut divergenţe în ultimii ani privind preţurile. Acestea s-au transformat ulterior în opriri complete ale furnizării de gaze, ceea ce a afectat câteva state din UE puternic dependente de ruşi, precum Slovacia sau Bulgaria. Rusia nu-şi permite să facă asta în continuare. O altă variantă de ocolire a Turciei ar fi să treacă gazoductul prin apele Ucrainei, dar asta n-ar rezolva nimic din moment ce exact Ucraina trebuie ocolită. 
Mikhail Korchemkin, fondator si director executiv la East European Gas Analysis, spune că Turcia înţelege perfect jocul Rusiei şI că în final va primi reducerile cerute.

Precedentul centralei nucleare

Acelaşi gen de “tocmeală” dintre Rusia şI Turcia a avut loc în privinţa centralei nucleare de 20 de miliarde de dolari pe care Rosatom o va construi la Akkuyu, pe malul Marii Mediterane, într-o zonă seismică. Iniţial se convenise ceva iar Turcia, nemulţumită de preţ, a anulat tot. În final, după un an de zile de negocieri, s-a convenit în luna mai 2010 ca Rosatom să opereze centrala cu patru reactoare timp de 60 de ani. Guvernul turc vrea ca firma constructoare să facă centrala pe banii ei şI să-şi recupereze sumele investite în timp, potrivit Hurriyet Daily News. 
Turcia vrea ca în 2030 un procent de 20% din electricitatea sa să provină din surse nucleare.

×