x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Turism - Cea mai căutată destinaţie

Turism - Cea mai căutată destinaţie

de Elena Stan    |    25 Apr 2008   •   00:00
Turism - Cea mai căutată destinaţie

De Paşte vor pleca în vacanţă spre o destinaţie exotică circa 35.000 de români, iar alţi 90.000 vor petrece Sfintele Sărbători prin diferite zone ale ţării. Agenţiile de turism estimează încasări de circa 45 de milioane de euro.

De Paşte vor pleca în vacanţă spre o destinaţie exotică circa 35.000 de români, iar alţi 90.000 vor petrece Sfintele Sărbători prin diferite zone ale ţării. Agenţiile de turism estimează încasări de circa 45 de milioane de euro.

 

 

Anul acesta vor petrece Paştele în străinătate 35.000 de români, iar alţi 90.000 vor pleca în diferite zone ale ţării. Cea mai solicitată destinaţie de românii care au ales să plece din ţară pentru petrecerea minivacanţei de Paşte, cumulată cu 1 Mai, este Grecia, unde vor merge circa 13.000-15.000 de persoane. În topul preferinţelor, pe locul doi este Bulgaria, unde vor merge circa 10.000 de români, iar pe locurile următoare găsim Turcia, Tunisia, Israel şi capitalele europene, spune Traian Bădulescu, purtătorul de cuvînt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism. Mai mult, acesta a spus că, faţă de perioada similară a anului trecut, turismul a înregistrat o creştere de 30% pe extern şi 15% pe intern.

 

 

TURISM INTERN. “Cele mai solicitate staţiuni din ţară au fost cele de pe Valea Prahovei, unde gradul de ocupare a ajuns la 90%, dar şi în celelalte staţiuni montane cererea a fost mare, ocupîndu-se 70%-80% din capacitatea totală de cazare”, potrivit Federaţiei Patronatului din Turismul Românesc (FPTR). Aproximativ 20.000 de români au cumpărat sejururi la munte în perioada Paştelui, în timp ce agroturismul a fost solicitat de circa 18.000 de turişti, locurile din zonele cu tradiţie fiind ocupate integral. Pe Litoral, vor fi prezenţi în această perioadă peste 18.000 de turişti români, în timp ce în restaurantele din Bucureşti şi din marile oraşe vor lua masa de Paşte aproximativ 10.000 de persoane.

 

ULTIMUL MINUT. Foarte puţine persoane au lăsat pe ultimul moment rezervarea. “Oamenii s-au învăţat minte şi şi-au făcut rezervări din timp. Cursele pentru Egipt, Tenerife, Creta sînt pline. La cererea clienţilor, noi putem suplimenta numărul locurilor, însă la preţuri mai piperate, deoarece ne costă mult şi pe noi să facem rost de bilete de avion şi cazare”, ne-a explicat Cristina Irimia, director de marketing al Agenţiei J’info Tours. “Am vîndut cel mai bine pachetele pentru hoteluri de 4-5 stele din Tunisia, cu preţuri între 290-550 de euro”, ne-a explicat Gheorghe Stoian, directorul Agenţiei Tunisiana Travel.

 

AFACERE. Preţul mediu pentru un sejur în ţară este de circa 300 de euro de persoană, iar pe extern, de circa 500 de euro de persoană. Tariful diferă de la o destinaţie la alta, de perioada în care s-a făcut rezervarea, de servicii, de cazare, transport etc. De asemenea, masa cu alimente tradiţionale de Paşte şi excursiile opţionale la diferite obiective turistice se plătesc separat. Dacă un sejur costă în medie 300 de euro de persoană pe turismul intern, înseamnă că încasările agenţiilor de turism de la cei 90.000 de români au fost de 27 de milioane de euro, iar de la cei 35.000 de români care vor pleca în străinătate încasările au fost de peste 17,5 milioane de euro. În total, agenţiile de turism estimează încasări de circa 45 de milioane de euro.

elena.stan@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: economic romani circa turism