x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Turismul de afaceri ia avant

Turismul de afaceri ia avant

11 Noi 2004   •   00:00

Romania devine o destinatie din ce in ce mai atractiva pentru turismul de afaceri, datorita preturilor mai mici si sigurantei. Cu toate acestea, mai sunt necesare investitii pentru marirea capacitatii de cazare si sporirea numarului de centre de conferinta.

IOHANNA ONACA PURDEA

Click pentru a mari imaginea
AFACERE. Conferintele si reuniunile aduc bani buni firmelor romanesti
Industria de reuniuni, conferinte si expozitii, unul dintre cele mai dinamice si mai profitabile sectoare ale turismului, ia avant si in Romania. Tara noastra incepe sa devina o destinatie de interes pentru organizatorii de conferinte, fiind o zona sigura, cu stabilitate politica si civila si usor accesibila datorita legaturilor aeriene cu majoritatea capitalelor lumii.

AVANTAJE. Unul dintre elementele care fac din Bucuresti o locatie atractiva pentru organizarea de reuniuni sunt tarifele mai mici comparativ cu alte orase din lume. "Valoarea medie a taxei de participare la o conferinta a fost, anul trecut, de 418 euro la nivel international, in timp ce in Romania, aceasta s-a situat la circa 150 de euro", a declarat Radu Cimponeriu, presedintele Romanian Convention Bureau (Asociatia Nationala a Organizatorilor Profesionisti de Conferinte si Expozitii). Si serviciile specializate de traducere si interpretariat sunt mai ieftine in Romania, tarifele percepute de translatorii atestati pentru conferinte fiind de cinci-sase ori mai mici fata de tarifele din alte state europene. Si taxele de management percepute de o companie romaneasca pentru organizarea unui eveniment se situeaza la jumatate in comparatie cu cele percepute in Europa Occidentala.

IN CRESTERE. Anul trecut, piata reuniunilor din Romania s-a situat la circa 30 milioane de euro, iar pentru acest an se estimeaza o crestere intre 12% si 15%, poate chiar mai mult, potrivit lui Paul Marasoiu, presedinte de onoare al Romanian Convention Bureau. Aceasta afacere poate aduce venituri importante pentru organizatorii de reuniuni, dar si pentru alte companii implicate in pregatirea evenimentelor, precum hoteluri, restaurante, banci, magazine, firme de transport si catering. Gazduirea de conferinte internationale aduce castiguri si statului, din incasarea impozitelor si TVA. "Exista orase care traiesc din reuniuni si conferinte, cum ar fi Mastricht-ul. Si in Spania este o prioritate promovarea industriei de reuniuni", a afirmat Radu Cimponeriu.

PUNCTE SLABE. Atractiv si cu un potential ridicat in turismul de afaceri, Bucurestiului ii lipseste insa capacitatea de cazare necesara gazduirii unor conferinte de mare amploare, precum si o serie de sali de receptie pentru un numar mare de persoane. Dintre hotelurile bucurestene de peste trei stele doar cateva indeplinesc standardele cerute de ICCA, asociatia internationala de profil, iar dintre salile de conferinta, Sala Palatului este singura care ar putea gazdui circa 4.000 de participanti. In Capitala exista peste 2.000 de spatii de cazare la nivel inalt, insa necesarul ar fi de circa 9.000 de locuri. Comparativ, alte capitale europene, precum Praga, Varsovia sau Sofia, au capacitatea de cazare mare si preturi mai mici. Printre orasele cu potential de dezvoltare pentru industria de reuniuni se numara Cluj, Timisoara, Craiova, Suceava sau Targu-Mures.

"Cresterea capacitatii de cazare trebuie corelata si cu introducerea perceptelor corecte de management. In acest moment ne confruntam cu o lipsa a resurselor umane si de management calificat pentru centrele de reuniuni din hoteluri", au spus reprezentantii RCB.

CONGRES MONDIAL
Romania a castigat un plus de imagine pe piata reuniunilor o data cu organizarea Congresului Uniunii Postale Universale, eveniment desfasurat in perioada 15 septembrie - 6 octombrie, la care au participat 2.500 de persoane din 204 tari. Tara noastra a castigat licitatia de organizare a evenimentului in fata Bruxelles-ului. Pregatirea congresului a durat un an si sase luni, iar reuniunea a adus Romaniei circa 18-20 milioane de euro. "Acest eveniment a adus un castig enorm de imagine si a demonstrat ca Bucurestiul poate gazdui fara probleme evenimente de asemenea amploare pe o perioada indelungata", a declarat Sorin Nicolescu, vicepresedinte al RCB.

×
Subiecte în articol: economic conferinte reuniuni