x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie TVA ar putea creste de la 19% la 21-22%

TVA ar putea creste de la 19% la 21-22%

de Daniela Ivan    |    22 Iun 2005   •   00:00

Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) ar putea creste de la inceputul anului viitor cu doua sau trei puncte procentuale, a declarat intr-un interviu acordat BBC ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu. El a mai precizat ca masura este luata pentru a limita cresterea prea mare a consumului, care a devenit una dintre problemele economiei romanesti. TVA ar putea creste de la 19% la 21-22%, insa o decizie concreta va fi luata in perioada urmatoare, apreciaza Popescu. Nu trebuie uitat ca Fondul Monetar International a cerut autoritatilor romane inca de la inceputul acestui an, fie majorarea TVA cu doua-trei puncte procentuale, fie cresterea cotei unice de la 16% la 19% pentru a compensa pierderile bugetare provenite din introducerea cotei unice.

SCHIMBARI FISCALE. Ministrul a mai afirmat ca de la 1 ianuarie 2006 se va schimba intreaga fiscalitate. Profitul, venitul, precum si dividendele, tranzactiile speculative imobiliare, dobanzile si castigurile din piata de capital vor fi impozitate cu aceeasi cota, 16%. "Filozofia noastra este aceea de a incuraja munca, cu alte cuvinte de a o taxa la un nivel scazut, dar pe de alta parte trebuie sa taxam mai mult consumul", a mai spus ministrul de Finante.

Si presedintele Traian Basescu a anuntat ca reforma fiscala va continua in 2006 cu reducerea contributiilor la fondurile de sanatate, de pensii si de somaj, astfel ca numarul 16 va deveni arhicunoscut in fiscalitatea romaneasca, aceasta politica avand ca obiectiv stimularea masiva a economiei.

×
Subiecte în articol: economic