x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Udrea a numărat maşinile de pe Valea Prahovei şi a descoperit evaziunea de Revelion

Udrea a numărat maşinile de pe Valea Prahovei şi a descoperit evaziunea de Revelion

de Elena Stan    |    05 Ian 2012   •   11:28
Udrea a numărat maşinile de pe Valea Prahovei şi a descoperit evaziunea de Revelion

Elena Udrea, ministrul Turismului este multumita de gradul mare de ocupare din perioada sarbatorilor, care a ajuns chiar la 95% de Revelion, in ciuda preturilor de cazare destul de piperate, insa se declara nemultumita de nivelul mare de evaziune fiscala din statiunile de pe Valea Prahovei.

Elena Udrea sugereaza pe blogul personal ca nivelul evaziunii fiscale in turism in statiunile montane de pe Valea Prahovei sI Brasov este foarte mare. Udrea noteaza ca, potrivit Inspectoratul General de Politie, numai pe Valea Prahovei, a fost anuntat un trafic de 90.000 de masini in sensul de mers catre Brasov in perioada Revelionului. "Aici apare o problema – numarul locurilor de cazare declarate este de doar 32.424. Daca ne gandim ca in fiecare masina erau in medie 3 persoane care mergeau sa petreaca sarbatorile in Brasov si Prahova, atunci avem o imagine a nivelului de evaziune fiscala practicata. Ceea ce este o problema mare pentru bugetul de stat', noteaza Udrea. Astfel, potrivit datelor furnizate de doamna ministru, numarul turistilor care au ajuns cu masina in statiunile de pe Valea Prahovei a fost de circa 270.000, daca fiecare masina din cele 90.000 inregistrate a transportat cel putin trei oameni. Aceasta sugereaza ca diferenta dintre tuyristi ajunsi in zona sI numarul locurilor de cazare oficiale reprezinta nivelul evaziunii fiscale. Cu alte cuvinte, Udrea sustine ca 238.000 de turisti au fost cazati la negru in statiunile de pe Valea Prahovei.

"Daca luam in considerare cifrele oficiale (cele declarate), turismul pare sa se miste mai incet decat o face in realitate. Progresul real este cu mult mai mare, iar profiturile investitorilor, de multe ori sunt semnificative. Din pacate exista un sabotaj din partea celor care detin unitati de cazare pe care nu le inscriu in sistem. Turismul romanesc nu va progresa cu adevarat decat in momentul in care toate partile implicate (minister, investitori, turisti) vor conlucra. Cu o evaziune de o asemenea amploare, de multe ori e greu sa justifici investitiile facute. Mai mult, avand in vedere ca bugetul MDRT este limitat si trebuie prioritizate lucrarile de investitii, corect se pune intrebarea daca merita sa aloci bani catre proiectele de infrastructura turistica', noteaza Udrea pe blog.

Turistii au facut 50 de reclamatii

In jur de 50 de reclamatii au fost primite, in perioada 24 decembrie 2011 - 2 ianuarie 2012, la numarul Telverde pentru turisti, la telefoanele mobile si fixe si pe adresele de e-mail ale Directiei Control, Verificare si Monitorizare Turistica din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, potrivit institutiei.

Printre reclamatiile primite de comandamentele de iarna ale MDRT s-a numarat sesizarea unui grup de 30 de turisti care facusera o rezervare pe Internet la o pensiune din Voronet (judetul Suceava), iar conditiile prezentate in oferta, potrivit reclamantilor, au fost altele decat cele gasite la fata locului. Raportul de control al inspectorilor MDRT este inca in curs de elaborare. O alta reclamatie a venit din partea unei turiste din Poiana Brasov care a afirmat ca o partie folosita pentru sanius nu este amenajata corespunzator si prezinta risc de accidente. Inspectorii MDRT au contactat un salvamontist care s-a deplasat la fata locului si a constatat ca respectiva partie este una improvizata si ca nu este autorizata de minister. Turistii pot apela nonstop si gratuit numarul Telverde 0800.86.82.82, numerele de telefon, inclusiv de telefon mobil, ale inspectorilor MDRT si adresele lor de email, toate aceste date de contact fiind disponibile pe site-ul ministerului.

Asteptam ca IBM sa ne numere turistii

Compania IBM Romania a semnat, in luna iunie 2011, un contract cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) pentru proiectarea si implementarea Sistemului Informatic de Evidenta a Turistilor, in valoare de peste 2 milioane de lei (inclusiv TVA). In termen de sase luni de la semnarea contractului, respectiv decembrie 2011, IBM trebuia sa puna la dispozitia MDRT componentele hardware si software necesare. "Sistemul va permite raportarea zilnica, de catre fiecare unitate de cazare, a numarului de turisti inregistrati in respectiva unitate. In acest fel, MDRT va avea la dispozitie, pentru prima data, informatii reale si actualizate la zi in acest domeniu', se arata in comunicatul institutiei. IBM a fost singurul participant la licitatie, iar contractul atribuit este in valoare de 2.089.122 de lei, inclusiv TVA (echivalentul a 502.000 euro).

×