x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Udrea: Lipsa indicatoarelor turistice dezorientează turiştii

Udrea: Lipsa indicatoarelor turistice dezorientează turiştii

de Elena Stan    |    18 Mar 2011   •   14:33

Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, crede că turiştii nu pot ajunge la obiectivele turistice în lipsa indicatoarelor turistice. Întrebată dacă este nevoie de indicatoare turistice, Udrea a răspuns: "Credeţi că se pot orienta turiştii fără indicatoare în România? Aşa vi se pare, că este simplu?". Udrea este nemulţumită deoarece câştigătorii licitaţiilor din ultimii doi ani pentru amplasarea de indicatoare turistice nu au dus proiectele până la capăt. Elena Udrea a spus că nu este simplu pentru turişti să se orienteze în România fără astfel de indicatoare. "Este ca în fiecare an, nu reuşim. Facem în fiecare an licitaţie şi nu reuşesc câştigătorii să pună indicatoarele", a spus Udrea, întrebată cum evoluează amplasarea indicatoarelor. Ea a afirmat că nici câştigătorii licitaţiei din 2009 şi nici cei de anul trecut nu au amplasat indicatoarele.

"În 2009 n-au reuşit să le pună, s-a terminat licitaţia abia în decembrie, din cauza contestaţiei, am făcut şi anul trecut licitaţie şi n-au reuşit să pună decât în patru judeţe, şi în fiecare an reluăm aceste proceduri, poate găsim nişte constructori care câştigă licitaţia şi apoi mai şi duc proiectul până la capăt", a adăugat Udrea.

MDRT va organiza la sfârşitul lunii aprilie o nouă licitaţie pentru proiectarea, realizarea şi instalarea de indicatoare turistice, valoarea estimată a contractului fiind de 3 milioane de lei (aproximativ 715.000 euro) fără TVA. Potrivit anunţului de licitaţie, contractul prevede proiectarea, realizarea, instalarea indicatoarelor de orientare şi informare, în vederea dezvoltării sistemului informaţional privind rutele culturale, rutele montane şi alte rute pedestre, trasee cicloturistice şi pentru monumentele istorice importante din punct de vedere al circulaţiei turistice. Valoarea estimată a contractului este de 3 milioane de lei, fără TVA, iar procedura de achiziţie este calculată pentru un număr de maximum 1.014 monumente istorice. 

MDRT a mai scos la licitaţie în primăvara anului trecut, pentru 850.000 de euro, fără TVA, semnalizarea a 1.215 obiective turistice.

Ministerul a început în 2009 proiectul de semnalizare a obiectivelor turistice, respectiv monumente incluse în patrimoniul mondial UNESCO, dar şi a celor situate pe rutele culturale sau în arii protejate.

În 2009 au fost semnalizate 87 de obiective turistice din judeţele Maramureş şi Suceava, fiind instalate 281 de indicatoare. Suma cheltuită a fost de 63.953 de euro, din totalul fondurilor de 500.000 de euro, alocate iniţial cu această destinaţie.

MDRT stabileşte, împreună cu Ministerul Culturii şi Cultelor, ce obiective turistice ar trebui incluse în proiect, într-o primă fază, pentru fiecare judeţ.

×