x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Udrea manipulează piaţa imobiliară

Udrea manipulează piaţa imobiliară

de Daniela Ivan    |    Elena Stan    |    18 Mar 2011   •   17:12

Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Re­gionele şi Turismului, în par­te­ne­riat cu Ministrul Apărării Na­ţio­nale şi Primăria Sectorului 5, a lan­sat vineri, cu surle şi trâmbiţe, cel mai mare proiect imobiliar din Ca­pitală fără a avea finanţarea ne­ce­sară pentru lucrări. Udrea vrea să construiască 10.000 de locuinţe în cartierul Ghencea din Bucureşti prin parteneriat public-privat. Jumătate din totalul locuinţelor sunt destinate angajaţilor armatei, SIE, SPP etc., iar 5.000 de locuinţe sunt destinate tinerilor.

Elena Udrea a devenit peste noapte şi consultant imobiliar, notând pe pagina sa de Facebook că "cele peste 10.000 de locuinţe care vor fi construite în următorii ani în ecocartierul din Ghencea ar trebui să genereze scăderea preţurilor apartamentelor din Bucureşti". De­claraţia ministresei a ne­mul­ţu­mit analiştii imobiliari, care au spus că Udrea manipulează piaţa imo­biliară din considerente elec­to­rale. "Declaraţia doamnei minis­tru Elena Udrea legată de evoluţia preţurilor locuinţelor din Bu­cu­reşti ca urmare a lansării proiectului din Ghencea este cel puţin ha­zardată, neavând legătură cu reali­tatea", a declarat Nimrod Zvik, di­rector general Be Igloo. Acesta a mai precizat că proiectul din Ghen­cea, prin care Guvernul în­cear­că să construiască cele 10.000 de locuinţe, nu se adresează pieţei li­bere, ci unui segment de clienţi li­mitat, respectiv angajaţi din MAPN, SIE, SRI etc.

Astfel, nu există nici o legatură între preţurile care vor fi practicate în acest ansamblu şi cele care se formează liber pe piaţă şi care sunt stabilite de dezvoltatori şi proprietarii de locuinţe în funcţie de costurile de construcţie."Considerăm că declaraţia doamnei ministru nu este decât o încercare voalată de influenţare a pieţei, fără legatură cu principiile economice de bază existente în orice ţară şi nu este conformă cu scopul unui guvern de a asigura condiţii egale pe piaţă atât jucătorilor privaţi, cât şi celor publici.

×