x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Udrea modifică legea autorizării construcţiilor: încălcarea avizelor se pedepseşte cu buldozerul.

Udrea modifică legea autorizării construcţiilor: încălcarea avizelor se pedepseşte cu buldozerul.

de Elena Stan    |    09 Iun 2011   •   21:00
Udrea modifică legea autorizării construcţiilor: încălcarea avizelor se pedepseşte cu buldozerul.

Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului face ordine in teritoriu. In acest sens, ministerul pe care il conduce a pregatit un proiect de lege care va modifica si completa Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii.

'Exista semnale alarmante cu privire la numarul considerabil de constructii care se realizeaza fara au­to­ri­za­tie sau cu nerespec­ta­rea pre­ve­de­ri­lor acesteia, actiuni cu efecte ne­ga­ti­ve necontrolabile care gene­rea­za sca­derea considerabila a cali­ta­tii vietii si mediului construit si na­tu­ral in co­mu­nitatile locale', se arata in ex­pu­nerea de motive. Astfel, lu­cra­rile de constructii executate fara au­torizatie de construire si lucrarile executate cu incalcarea prevederilor au­­to­ri­zatiei de construire se des­fiin­teaza, potrivit proiectului de act normativ postat pe site-ul institutiei.

Va fi instituit principiul conform caruia constructiile executate fara autorizatie de construire, cele care nu au fost supuse in prealabil procedurilor specifice de evaluare de mediu si cele realizate cu incalcarea prevederilor autorizatiei de construire nu se considera finalizate si nu pot fi intabulate in cartea funciara, fiindu-le aplicabile in continuare sanctiunile prevazute de lege.

Ministerul vrea sa stabileasca clar care sunt categoriile de constructii care pot fi autorizate direct, fara do­cumentatii de urbanism aprobate si vrea sa coreleze termenul de emitere a autorizatiei de construire cu gradul de complexitate a lucrarilor. Astfel, se reduce la 15 zile termenul pentru autorizarea constructiilor provizorii si majorarea acestuia la 60 de zile pentru constructiile care se supun procedurilor specifice de mediu conform legislatiei in vigoare. Udrea vrea sa ia competentele de autorizare ale presedintilor consiliilor judetene/ primarului general al municipiului Bucuresti, iar aceasta sarcina sa revina primarilor/ primarilor sectoarelor municipiului Bucuresti. Mai mult, acestia vor avea obligatia sa emita avizul intr-un anumit termen sub sanctiunea aplicarii procedurii aprobarii tacite.

Potrivit modificarilor aduse legii, investitorul va avea obligatia sa monteze la loc vizibil panouri cu date de identificare a investitiei, la am­plasamentul acesteia, la inceperea lucrarilor.
De asemenea, daca investitia are loc intr-o zona cu potential turistic in statiunile/ localitatile/ zonele turistice, precum si in statiunile balneare, climatice si/sau balneoclimatice investitorul are obligatia sa obtina avizul de la administratia publica centrala cu responsabilitati in domeniul turismului. Emiterea autorizatiei in lipsa actului administrativ al autoritatii pentru protectia mediului competente, nemontarea panoului de identificare a investitiei si neefectuarea receptiei la terminarea lucrarilor constituie contraventie si vor fi sanctionate potrivit legii.

In plus, trebuie stabilite competentele organelor de control ale autoritatilor administratiei publice locale si ale Inspectoratului de Stat in Constructii, cu privire la constatarea si sanctionarea contraventiilor. Investitorul va fi obligat sa vireze cota de 0,1% din valoarea lucrarilor autorizate in contul organelor fiscale competente din cadrul Ministerului Finantelor Publice.

Autorizarea lucrarilor de constructii cu caracter special/ militar ale autoritatilor administratiei pu­blice centrale cu atributii in domeniile apararii si securitatii nationale, or­dinii publice si justitiei se va face prin lege speciala. Autoritatile admi­nis­tratiei publice locale vor fi obligate sa publice, pe paginile proprii de internet, hotararile de aprobare si documentatiile de amenajarea teritoriului si de urbanism, inclusiv regulamentele de urbanism aferente, aprobate conform competentelor care le revin in temeiul legii privind amenajarea teritoriului si urbanismul.

×
Subiecte în articol: economia