x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Udrea se laudă că beneficiază de totală încredere din partea Comisiei Europene

Udrea se laudă că beneficiază de totală încredere din partea Comisiei Europene

de Elena Stan    |    30 Noi 2011   •   14:50

Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale sI Turismului, a declarat ca “reprezentantii Comisiei Europene au reafirmat totala incredere in capacitatea Autoritatii de Management de a controla implementarea fondurilor UE', potrivit Hotnews.ro. Autoritatea de Management pentru Programul Operational Regional (AMPOR) este directia specializata din subordinea Elenei Udrea responsabila cu controlul accesarii fondurilor europene.

Mai mult, ministrul Udrea a spus ca reprezentantii Comisiei Europene au propus retragerea dreptului Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitilor Publice din Romania (ANRMAP) de a verifica in procedura ex-post (deci dupa licitatie) implementarea proiectelor, lasand in competenta totala a AMPOR acest control.

In acest sens, CE a si transmis o hartie la ANRMAP. “A fost primita “o minuta' cu aceasta propunere de la CE. In prezent, 12% din totalul procedurilor de achizitii publice din Romania sunt derulate cu fonduri structurale. Aceasta decizie este foarte binevenita', ne-au declarat reprezentantii ANRMAP.

Mai mult, Udrea a cautat sa explice cum neregulile depistate de reprezenttii CE la unele proiectele derulate prin POR, din cauza carora au fost sistate platile europene, sunt doar niste simple neintelegeri. “Spre exemplu: in cazul CJ Ilfov, unde Comisia Europeana a sesizat neregularitati la licitatie in sensul folosirii unei proceduri scurte, CJ Ilfov ne-a prezentat noua un aviz al ANRMAP prin care i s-a permis derularea acelei proceduri. Cu toate acestea, reprezentantii CE nu recunosc avizul ANRMAP si ne cer in continuare sa sanctionam CJ Ilfov. ANRMAP a verificat respectivele CJ pe aspecte care tin de legislatia interna si care nu sunt avute in vedere sau nu intereseaza legislatia europeana, de aceea apar diferente', explica Udrea.

Udrea sustine ca Programul Operational Regional (POR) este un program diferit de cele ale altor ministere deoarece MDRT nu este beneficiarul POR-ului ci doar transmite banii de la UE catre beneficiari, respectiv Consilii Judetene si Consilii Locale. Chiar daca sistarea platilor de catre CE a fost facuta din cazua unor nereguli depistate la proiecte derulate prin POR, Udrea este increzatoare.

“Speram ca platile sa fie reluate pana la sfarsitul acestui an, asa cum s-a prevazut initial', declara Udrea. Aceasta a explicat ca masurile pe care AMPOR le-a constatat au fost deja aplicate consiliilor judetene si consiliilor locale. Fie li s-au retras banii, fie nu li se vor mai plati sumele respective daca proiectul este in lucru, fie li se vor opri din cotele defalcate pe care le da Guvernul in 2012, daca proiectul a fost finalizat.

×