Rata de crestere anuala a bunurilor contrafacute si piratate confiscate la granitele tarilor membre ale Uniunii a ajuns la 300% - in cazul contrafacerilor si la 15.000% - in domeniul pirateriei.
CATALIN BUDESCU, IOHANNA ONACA
Din pacate, daca in trecut contrafacerile si bunurile piratate afectau numai marcile considerate de lux, acum aceste practici ilegale lovesc in toate categoriile de produse. Cifrele prezentate mai sus releva doar varful icebergului, de vreme ce doar o parte relativ mica din bunurile contrafacute poate fi interceptata de autoritatile vamale.
CIFRE. Statisticile UE din anii anteriori ofera cifre de-a dreptul ingrijoratoare pentru volumul si nivelul la care s-a ajuns in privinta produselor contrafacute si piratate. Astfel, aproximativ 95 de milioane de bunuri contrafacute si piratate au fost confiscate la granitele UE de catre vamesi, dintre acestea circa 42 de milioane de marfuri au fost bunuri destinate consumului de serie (ex: foarfece, lame de ras, sampoane, cosmetice, pasta de dinti, detergenti, piese auto, ustensile de bucatarie, parfumuri, baterii pentru telefoane mobile etc.). Nici macar banalele suruburi si piulite nu au scapat de "furia" contrafacerilor. La acestea se adauga produsele alimentare, bauturile alcoolice si medicamentele - contrafaceri in cantitate de 4% din totalul depistat. Un volum impresionant de circa 40 de milioane de bunuri pirat confiscate au privit CD-urile, DVD-urile, jocurile de calculator si filmele. Un fapt demn de remarcat este ca doar 1% din bunurile contrafacute si piratate oprite in spatiul UE erau falsuri ale unor bunuri de lux.
MILIARDE DE DOLARI. Conform institutiilor abilitate, bunurile contrafacute si pirat reprezinta intre 5% si 9% din comertul mondial. Statisticile autoritatilor vamale din UE prezinta comertul cu bunuri contrafacute si pirat la o valoare de circa 2 miliarde de lei in spatiul UE. Companiile europene au pierdut intre 400 si 800 de milioane de euro pe piata interna si 2 miliarde de euro in afara granitelor UE, si asta numai din cauza contrafacerilor si pirateriei diferitelor produse. Un exemplu elocvent l-ar putea constitui programele de calculator pirat descarcate de pe Internet, afacere cifrata la o valoare de aproximativ 11 miliarde de dolari, si asta numai la nivelul anului 2000. Efectele sunt bine cunoscute - pierderi de miliarde de dolari pentru companii, a numeroase locuri de munca si expunerea consumatorilor la pericole din cele mai mari.Citește pe Antena3.ro