x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie UE interzice țevile din plumb din imobile. Expertiza tehnică de înlocuire va fi făcută pe banii locatarilor

UE interzice țevile din plumb din imobile. Expertiza tehnică de înlocuire va fi făcută pe banii locatarilor

de Redacția Jurnalul    |    09 Feb 2023   •   16:30
UE interzice țevile din plumb din imobile. Expertiza tehnică de înlocuire va fi făcută pe banii locatarilor

Românii vor obligați să scoată mai mulți bani din buzunar după ce UE a decis că trebuie înlocuite țevile de plumb din imobile. Așa că executivul a decis ca schimbarea lor să se facă pe banii locatarilor, deși nu a luat nicio decizie cu privire la țevile din instituțiile statului. 

În contextul în care prețurile de consum sunt la fel ori chiar mai mari față de statele dezvoltate din UE, dar veniturile au rămas cu mult în urmă, executivul s--ar gândit că este cazul să mai scoată alți bani din buzunarele, și așa goale, ale contribuabililor. 

UE vrea înlocuirea, în anii următori, a tuturor țevilor de plumb din sistemele de alimentare cu apă potabilă, pe motiv de sănătate. Guvernul nu vrea să aloce bani din bugetul de stat, și nici să acceseze fonduri europene, pentru a realiza acest obiectiv și pasează povara tot la contribuabili. 

S-a lucrat cu ţevide plumb între anii 1930 şi cam 1970. Erau folosite pentru alimentarea cu apă a blocurilor şi gospodariilor", explică Adrian Hanganu, instalator, pentru observatornews.ro

Costul unei expertize tehnice se ridică la 1.000-2.000 de lei/o scară de bloc. Verificarea țevilor costă circa 300 de lei iar cei care locuiesc la casă vor trebui să plătească în jur de 500 de lei. 

 "E mult pentru costurile astea, lumea nu are bani. Sunt multi pensionari, nu pot să contribuie cu nimic", spune Gheorghe Pantelimon, administrator bloc.

"Plumbul, odată ajuns în organism, se depozitează, mai ales în oase. Plumbul in timp, prin acumulare, in organism, poate să ducă la apariţia intoxicaţiei cu plumb", spune Simona Pârvu, director general INSP: 

Autoritățile trebuie să întocmească o situație la nivel național până în anul 2027. 

 

 

 

×
Subiecte în articol: tevi plumb expertiza tehnică