În contextul în care prețurile de consum sunt la fel ori chiar mai mari față de statele dezvoltate din UE, dar veniturile au rămas cu mult în urmă, executivul s--ar gândit că este cazul să mai scoată alți bani din buzunarele, și așa goale, ale contribuabililor.
UE vrea înlocuirea, în anii următori, a tuturor țevilor de plumb din sistemele de alimentare cu apă potabilă, pe motiv de sănătate. Guvernul nu vrea să aloce bani din bugetul de stat, și nici să acceseze fonduri europene, pentru a realiza acest obiectiv și pasează povara tot la contribuabili.
S-a lucrat cu ţevide plumb între anii 1930 şi cam 1970. Erau folosite pentru alimentarea cu apă a blocurilor şi gospodariilor", explică Adrian Hanganu, instalator, pentru observatornews.ro
Costul unei expertize tehnice se ridică la 1.000-2.000 de lei/o scară de bloc. Verificarea țevilor costă circa 300 de lei iar cei care locuiesc la casă vor trebui să plătească în jur de 500 de lei.
"E mult pentru costurile astea, lumea nu are bani. Sunt multi pensionari, nu pot să contribuie cu nimic", spune Gheorghe Pantelimon, administrator bloc.
"Plumbul, odată ajuns în organism, se depozitează, mai ales în oase. Plumbul in timp, prin acumulare, in organism, poate să ducă la apariţia intoxicaţiei cu plumb", spune Simona Pârvu, director general INSP:
Autoritățile trebuie să întocmească o situație la nivel național până în anul 2027.