x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Neînțelegeri în UE la plafonarea prețului gazelor naturale. România, printre statele care susțin un cost mai scăzut

Neînțelegeri în UE la plafonarea prețului gazelor naturale. România, printre statele care susțin un cost mai scăzut

de Redacția Jurnalul    |    10 Dec 2022   •   18:55
Neînțelegeri în UE la plafonarea prețului gazelor naturale. România, printre statele care susțin un cost mai scăzut
Sursa foto: hepta

Mai multe state UE, printre care și România, vor un preț mai scăzut al gazelor naturale, scrie Reuters.

Italia, Belgia, Polonia, România, Bulgaria, Grecia, Croația, Letonia, Lituania, Slovacia și Slovenia cer un cost mai mic al gazelor la nivelul blocului comunitar, în cadrul negocierilor de urgență care se desfășoară astăzi, în vederea ajungerii la un acord în acest sens pe 13 decembrie  2022, când se va desfășura reuniunea miniștrilor Energiei din țările UE.

Astfel că 12 dintre cele 27 de state comunitare au făcut public un document prin care solicită plafonarea prețului la gaze la o valoare mai scăzută decât cel negociat anterior. 
"Textul nu a ajuns suficient de departe spre ceea ce am putea considera un compromis satisfăcător", se arată în respectivul act.

Analiștii cred că nu se va ajunge la un acord pe 13 decembrie deoarece aceste state îl pot bloca. 

În timp ce majoritatea țărilor UE vor o sumă fixă pentru gaze naturale sunt câteva care se opun, spunând că plafonarea îi va  determina pe distribuitori să vândă gazele pe alte piețe și ar elimina stimulentele pentru reducerea consumului. Printre aceste state sunt Germania și Olanda. 

Comisia Europeană a propus plafonarea prețului gazelor, în noiembrie, când acesta va sări de 275 de euro/MWoră timp de 2 săptămâni la hub-ul TTF din Amsterdam și când vor fi mai mari cu 58 de euro față de prețul mediu la nivel mondial al gazelor lichefiate timp de 10 zile. 

Ultima propunere de plafonare privește costurile care depășesc 220 de euro/MWorp timp de 5 zile la cotațiile futures cu livrare în luna următoare la hub-ul TTF din Amsterdam și când sar de 35 de euro față de prețul mediu mondial la gaze lichefiate. 


 

×
Subiecte în articol: gaze ue romania plafon