x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ultimele zile pentru impozitul pe venit

Ultimele zile pentru impozitul pe venit

de Daniela Ivan    |    12 Mai 2008   •   00:00
Ultimele zile pentru impozitul pe venit

TERMENE ● Contribuabilii trebuie să-şi declare cîştigurile pînă la 15 mai
Românii care obţin venituri din alte surse decît din salarii au obligaţia să depună Declaraţiile de venit pînă joi, 15 mai. Formularele pot fi transmise prin poştă sau depuse la secţiile financiare unde contribuabilul este arondat.



TERMENE ● Contribuabilii trebuie să-şi declare cîştigurile pînă la 15 mai
Românii care obţin venituri din alte surse decît din salarii au obligaţia să depună Declaraţiile de venit pînă joi, 15 mai. Formularele pot fi transmise prin poştă sau depuse la secţiile financiare unde contribuabilul este arondat.


Contribuabilii care au obţinut venituri în afara salariului, din închirieri de locuinţe sau terenuri, din drepturi de autor, din activităţi agricole pentru care aţi optat pentru determinarea venitului net în sistem real sau din practicarea unei meserii liberale au obligaţia să depună Declaraţia privind veniturile realizate pînă la data de 15 mai. Formularul 200 mai trebuie completat şi de cei care au obţinut bani din transferul titlurilor de valoare, din operaţiuni de vînzare-cumpărare de valută la termen realizate printr-un contract. Nedepunerea declaraţiei de venit la termen constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10 lei la 100 lei.


PROCEDURA. Formularul 200 este cuprins în plicul pe care l-aţi primit de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), împreună cu instrucţiunile de completare. Dacă nu aţi primit formularul, puteţi să-l descărcaţi de pe Internet, de la adresa http://anaf.mfinante.ro, domeniul Asistenţa contribuabili, subdomeniul Formulare sau să-l procuraţi de la unităţile fiscale. Fiscul recomandă contribuabililor care au primit prin poştă plicul cu formularul declaraţiei de venit, să utilizeze plicul cu indicaţia "CR‘‘, pentru transmiterea declaraţiei la unitatea fiscală în a cărei rază teritorială îşi au domiciliul. Plicul cu indicaţia "CR‘‘ este un plic special, pentru care nu trebuie să se achite taxe poştale. Cei care utilizează un alt plic trebuie să plătească taxele poştale, iar ANAF recomandă ca plicul să fie trimis cu confirmare de primire.


SPONSORIZĂRI. Puteţi decide ca pînă la 2% din impozitul anual să fie acordat pentru sponsorizarea unei organizaţii nonprofit fie că este biserică sau asociaţie filantropică pentru ajutoarea copiilor, animalelor sau bătrînilor. Puteţi face acest lucru bifînd căsuţa 2 de la capitolul III din formularul 200 şi completînd datele beneficiarului: numele organizaţiei, codul fiscal şi contul organizaţiei în format IBAN.

Şi în cazul în care aţi avut venituri doar din salariu şi nu sînteţi obligat să completaţi formularul 200 puteţi să sponsorizaţi un ONG. Pentru aceasta trebuie să completaţi formularul 230.


Străinătate

Şi dacă aţi obţinut bani în afara României, din activităţi comerciale, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinţei bunurilor, dividende, dobînzi, premii şi jocuri de noroc, pensii, salarii plătite de un angajator rezident în România trebuie să trimiteţi la Fisc o Declaraţie privind veniturile realizate în străinătate. Românii care sînt acum la muncă în străinătate nu trebuie să vină în ţară pentru a-şi pune la punct situaţia cu statul român. Ei pot să descace de pe Internet formularul 201 "Declaraţie specială privind venitul din străinătate‘‘ de la adresa www.mfinante.ro, portal ANAF, domeniul Asistenţă contribuabili, subdomeniul Formulare. Declaraţia se poate trimite prin poştă.

×
Subiecte în articol: economic formularul