x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ultimul şmen în energie: centralele fotovoltaice

Ultimul şmen în energie: centralele fotovoltaice

de Daniel Ionaşcu    |    22 Mai 2012   •   18:08

Scurtcircuit in energia verde: investitorii se ingramadesc la centrale fotovoltaice, deoarece primesc in cadrul schemei de sprijin 330 euro numai din cele sase certificate verzi date pe fiecare MWh produs, la care se adauga alti 50 de euro pe care ii obtin la vanzarea energiei.

Astfel, in prezent sunt emise permise de racordare in retea pentru 805 MW in unitati solare, din care au contracte pentru racordare 335 MW, mult peste ceea ce estima Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) in 2010. De ce?

Simplu: in 2010 investitie pentru 1 MW solar era de 3,5 milioane de euro, rezultand o rata de rentabilitate de 11,6%. Acum tehnologia a avansat si investitia a scazut la 2 milioane de euro, ceea ce inseamna ca rata de rentabilitate a ajuns la 22%, peste cincime din investitie. Iar asta se intampla in conditiile in care legea spune ca pragul nu trebuie sa depaseasca 10%, caz in care Comisia Europeana ne va pune sa recuperam banii de la "baietii verzi".

Acum, autoritatile dau semne ca-si revin in simtiri si incep, incet-incet, sa isi dea seama de impactul puternic pe care il are schema de sprijin pentru energia verde. ANRE va reanaliza in iunie schema de sprijin pentru investitiile in unitati fotovoltaice de productie a energiei si este posibil sa propuna Guvernului diminuarea schemei de sprijin prin certificate verzi, a declarat Zoltan Nagy-Bege, director in cadrul institutiei.

Desi presa a tras semnale de alarma inca din 2008, legea energiei verzi permite in continuare o serie de subventii fabuloase pentru electricitatea produsa in special in ferme eoliene si centrale solare.
O suma de 10 miliarde de euro se va scurge din Romania pana in 2021 pentru subventionarea protectiei mediului, insa partea proasta este ca banii vor fi platiti de fiecare dintre noi. Ba mai mult, subventiile necesare pentru a livra banii conform schemei vor duce la scumpirea energiei cu 30% pana in 2017, ceea ce va afecta serios atat populatia, cat si mii de firme care produc pentru export.

Cum suma este imensa, asta a dat nastere unei noi specii de "afaceristi" autohntoni: "baietii verzi", care fac pac-pac! un plan pentru realizarea de ferme eoliene sau centrale fotovoltaice, aduna aprobarile necesare si pe urma vand mai departe proiectul unor giganti energetici seriosi. Asa s-a ajuns sa existe si cereri de racordare de 30.000 MW pentru proiecte eoliene, aproape dublu fata de intregul sistem energetic actual, care aduna circa 18.000 MW. Si asta in conditiile in care Romania nu are nevoie decat de 4.300 MW eolieni, 230 MW solari si 600 MW in biomasa pentru a atinge tintele de mediu impuse de Uniunea Europeana.

×