x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Un super-virus ţinteşte programele nucleare din Europa

Un super-virus ţinteşte programele nucleare din Europa

de Daniel Ionaşcu    |    20 Oct 2011   •   12:02
Un super-virus ţinteşte programele nucleare din Europa

Companiile europene din domeniul nuclear sunt atacate de un virus de calculatoare bazat pe Stuxnet, un vierme elctronic ce a fost proiectat anul trecut sa saboteze programul nuclear iranian, scrie The Telegraph.

Inginerii de securitate spun ca noua varianta, Duqu, a fost creata de aceleasi agentii guvernamentale din spatele Stuxnet, un atac ce a dat tonul unei noi stari de conflict online. Insa in vreme ce Stuxnet a fost creat pentru a cauza pagube fizice centrifugilor care imbogateau uraniu in Iran, Duqu aduna informatii.

Tinta noului virus nu a fost pricizata exact, dar sunt incluse companii europene ce produc software pentru controlul centralelor electrice sI altor facilitati industriale. Infiltrandu-se in retelele acestora, Duqu tinteste furtul de informatii confidentiale si cauta potentiale vulnerabilitati care sa fie exploatate in atacuri urmatoare.

Analiza lui Duqu arata ca acesta a fost in uz din luna decembrie 2010. Este programat sa se stearga singur din sistemele infectate in 36 de zile, asa ca nu se stie cate companii au fost tintite sI ce date furate.

“Scopul Duqu este sa adune informatii de spionaj sI active din entitati precum producatori de sisteme industriale de control, pentru a putea conduce mai usor viitoare atacuri impotriva altora', arata Symantec.

Stuxnet a exploatat vulnerabilitati in softurile dezvoltate de Siemens. Alte potentiale tinte ale Duqu sunt gigantul energetic EdF sI compania ABB, ce activeaza in industria de echipamente.

Duqu pare a fi misiunea de recunoastere dinaintea unui atac. “Nu vorbim de un pusti de 15 ani care face hacking din dormitor', spune Tom Parker de la compania de securitate FusionX,

Presa a scris anul trecut ca Stuxnet a fost creat in urma unei colaborari dintre o agentie americana de spionaj si Israel. Virusul a infectat in special Iranul sI a deteriorat aparatura sa nucleara. Oficial, iranienii neaga ca ar dezvolta un program nuclear militar. Viermele electronic a intarziat programul iranian cu cativa ani, potrivit oficialilor americani.

Luna viitoare conferinta la London Cyber Conference se va incerca stabilirea unui cadru de reguli despre cum ar trebui sa se comporte online statele lumii, domeniu ramas nereglementat.

×