x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Uncia de aur a atins pragul psihologic de 900 de dolari pe piaţa americană

Uncia de aur a atins pragul psihologic de 900 de dolari pe piaţa americană

de Jurnalul National    |    12 Ian 2008   •   00:00

Preţul unciei de aur a depăşit vineri 900 de dolari pentru prima dată, pe fondul preţurilor ridicate la petrol, al unui dolar slab şi al temerilor referitoare la o posibilă recesiune în Statelor Unite, potrivit presei internaţionale. Preţul unciei de aur cu livrare în februarie a câştigat 6,50 de dolari la New York Mercantile Exchange în cursul dimineţii, ajungând la 900,1 dolari, cel mai mare nivel din toate timpurile. Ulterior, preţul unciei de aur a scăzut la 898,7 dolari. Uncia de aur (28,349 grame) a atins vineri recorduri istorice şi la bursa de la Hong Kong - 898 de dolari -, dar şi pe piaţa de profil din Londra - 897,90 dolari.
Anul 2008 demareză în forţă pentru aur, creşterea fulminantă de vineri a preţului unciei intervenind după ce pe 2 ianuarie a fost pulverizat precedentul record de 850 dolari, care data din ianuarie 1980.
Motivele aprecierii aurului sunt incertitudinile politice şi economice, explozia preţului petrolului şi deprecierea dolarului american. Potrivit analiştilor, există o corelaţie inversă între cotaţia dolarului şi cea a aurului. În decurs de un an, dolarul american a pierdut aproximativ 14% din valoarea sa în raport cu moneda euro, care în luna noiembrie s-a apropiat de pragul record de 1,50 dolari. În aceste condiţii, investitorii din afara zonei dolarului profită de deprecierea monedei americane pentru a achiziţiona aur, cotat în dolari. Urmează apoi incertitudinile geopolitice şi economice, care fac să crească preţul aurului văzut ca o valoare de refugiu. O eventuală recesiune în SUA, prima economie mondială, ar putea încetini întreaga economie mondială.



×
Subiecte în articol: economic dolari