x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Uniunea Europeană înfiinţează un fond de stabilitate

Uniunea Europeană înfiinţează un fond de stabilitate

10 Mai 2010   •   00:00

Noua instituţie ar trebui să prevină în Spa­nia şi în Por­tugalia izbucnirea unei crize de tipul celei din Grecia



Miniştrii de Finanţe din zona euro a Uniunii Europene au convenit realizarea unui fond de stabilitate pentru a preveni o criză a datoriilor statelor care folosesc moneda unică, zguduită în ultimele trei luni de criza din Grecia şi de problemele ivite în Portugalia şi Spania.

Liderii europeni s-au grăbit să pună la punct detaliile după ce euro a ajuns la minimul ultimelor 14 luni şi după ce dobânzile la obligaţiunile emise de Spania şi Portugalia au crescut în ultima săptămână. Acelaşi lu­cru s-a întâmplat iniţial şi cu titlurile emi­se de Grecia, iar oficialii UE se tem ca nu cumva speculatorii să atace Spa­nia şi Portugalia pe aceeaşi reţetă. Fa­ţă de cele 110 miliarde de euro da­te pentru salvarea Greciei, o acţiu­ne similară pentru Spania ar costa infinit mai mult.

"Vom apăra euro cu orice preţ", a declarat Jose Barroso, preşedintele Comisiei Europene.
Programul de sprijin al UE şi FMI pen­tru Grecia "vine probabil prea târ­ziu", declara Josef Ackermann, directorul general al Deutsche Bank.

Eşecul UE de a ţine sub control problemele Greciei a declanşat o scădere de 4,3% numai săptămâna trecută a euro şi 15% din noiembrie încoace. Acesta a fost cel mai mare declin săptămânal din octombrie 2008, moment în care SUA şi UE salvau megabăncile pe capete.

Diferenţa între dobânzile cerute la obligaţiunile Greciei, Spaniei şi Portugaliei faţă de cele germane a ajuns la maximul tuturor timpurilor.

Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat că autorităţile de reglementare din SUA vor examina "activităţile neobişnuite" care au fă­cut ca la 6 mai indicele Dow Jones să scadă peste 1.000 de puncte, spulbe­rând peste un trilion de dolari din va­loarea bursei. UE mai plă­nu­ieşte să rea­lizeze şi o agenţie de ra­ting fi­nan­ţată de autorităţi pentru fi imparţială.

×
Subiecte în articol: economic