x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie UPDATE Coaliția de guvernare a ajuns la un ACORD pentru reducerea accizei la carburanți și a prețurilor la energie

UPDATE Coaliția de guvernare a ajuns la un ACORD pentru reducerea accizei la carburanți și a prețurilor la energie

22 Feb 2022   •   15:07
UPDATE Coaliția de guvernare a ajuns la un ACORD pentru reducerea accizei la carburanți și a prețurilor la energie
Sursa foto: Lucian Alecu

Coaliția de guvernare a ajuns la un acord de principiu pentru reducerea accizei la carburanți și prelungirea schemei de compensare și plafonare a prețurilor la energie după 1 aprilie 2022. 

Acciza la carburanți va fi redusă astfel cu peste 50% timp de 3 luni și va intra în vigoare în luna martie. 
OUG pentru compensarea prețurilor la electricitate și gaze naturale va fi prelungită în luna aprilie și va rămâne la un cost de 0,8 lei la energie electrică pentru consumatorii casnici și de 0,31 lei la gaze naturale.
Măsurile vor fi luate cu acordul Comisiei Europene.
 
În perioada următoare, premierul Nicolae Ciucă va avea întâlniri interministeriale şi interinstituţionale pentru stabilirea măsurilor finale.

ȘTIRE INIȚIALĂ Măsurile de sprijin pentru consumatori după 1 aprilie privind scumpirile din energie sunt discutate, astăzi, în coaliția de guvernare. Va fi prezentat proiectul ordonanței de urgență referitor la facturile de electricitate și gaze naturale.

"Am văzut prezentarea făcută succint de premierul Nicolae Ciucă şi mă bucur că aproape toate propunerile PSD făcute încă din luna ianuarie şi prezentate şi de purtătorul de cuvânt la sediul partidului, prezentate şi de noi în şedinţa de coaliţie atunci când s-a decis să se vină cu ordonanţa de urgenţă pe lunile februarie şi martie, se vor regăsi în viitorul act normativ pe care o să îl propună Guvernul. În cursul zilei de mâine vom avea o întâlnire de coaliţie, unde ni se va prezenta acest document ori de premier, ori de ministrul Energiei", a declarat, ieri, Marcel Ciolacu.

Totodată, PNL vrea să propună compensarea facturilor la energie și în luna aprilie, afirmă surse apropiate.  Totodată, PNL vrea un pact pe energie până în 2026 prin care să fie alocată o sumă anuală. 

"Lucrăm pe mai multe scenarii, dar nu vrem să rezolvăm o problemă de două-trei-cinci luni. Vrem o soluţie pe un termen mai lung şi atunci e clar că ea trebuie să înglobeze mai multe ministere: Ministerul Energiei, ANRE-ul şi Finanţele, vizavi de impozitări, şi Ministerul Muncii, Ministerul Agriculturii şi Ministerul Economiei, pentru că ne gândim şi la investiţiile care vor fi", a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu.


 

×
Subiecte în articol: masuri de sprijin energie