x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vacanţe în Grecia şi Turcia

Vacanţe în Grecia şi Turcia

de Elena Stan    |    19 Aug 2008   •   00:00
Vacanţe în Grecia şi Turcia

TURISM ● Vara românii preferĂ destinaţiile exotice
Turiştii românii care petrec concediul în ţară preferă să meargă la munte în detrimentul litoralului, iar turiştii cu dare de mînă preferă Grecia, care este cea mai căutată şi cea mai reclamată destinaţie externă.



TURISM ● Vara românii preferĂ destinaţiile exotice
Turiştii românii care petrec concediul în ţară preferă să meargă la munte în detrimentul litoralului, iar turiştii cu dare de mînă preferă Grecia, care este cea mai căutată şi cea mai reclamată destinaţie externă.

Turcia, Grecia, Spania, Italia, Bulgaria, chiar şi Malta, Egipt sau Tunisia au devenit destinaţii obişnuite pentru români pentru petrecerea vacanţei de vară. "Pentru turiştii maturi spiritual şi financiar, detaliile cîntăresc foarte mult. Pentru aceştia, deja se resimte rutina vacanţelor din Grecia, Turcia, chiar Spania şi Italia. Pînă şi Malta, Egipt, Tunisia au devenit destinaţii obişnuite. Bulgaria, deşi beneficiază de o reclamă agresivă, nu a reuşit să rămînă o destinaţie de vîrf", a declarat Dragoş Răducan, secretar general al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

PREFERINŢE. Grecia şi Turcia conduc detaşat în topul preferinţelor turiştilor dornici să-şi petreacă vacanţele în locuri cît mai inedite. Pachetele turistice pentru aceste destinaţii s-au vîndut ca pîinea caldă, iar gradul de ocupare a charterelor a fost de 90%. Agenţii de turism se declară extrem de mulţumiţi de cererile din sezonul estival. "Sîntem mulţumiţi de charterele de anul acesta, au mers foarte bine aproape pe toate destinaţiile, au fost pline, la capacitate maximă. Cea mai bine vîndută destinaţie a fost Turcia. Pachetele scumpe s-au vîndut cel mai bine, ceea ce în-seamnă că românii preferă calitatea", a declarat Aurelian Bratosin, director Butterfly Tourism. "Turcia este destinaţia aflată în topul preferinţelor turiştilor, per total pachetele turistice pentru această ţară au fost cele mai vîndute. Dacă ar fi să fac un top al celor mai vîndute pachete turistice, după Turcia urmează Spania şi insulele greceşti”, a spus Adriana Goicea, manager Prompt Service. Cerere mare a fost înregistrată şi pentru Malta. "Charterele pentru Malta au fost ocupate în totalitate încă de la începutul sezonului", a spus Florin Sfîrlea, director adjunct Malta Travel.

CERERE. Dintre destinaţiile externe cea mai solicitată a fost Grecia, care a înregistrat o creştere de 50% faţă de perioada similară a anului trecut, urmînd Turcia, cu 30%. Pentru Spania şi Bulgaria interesul turiştilor români a fost mai scăzut faţă de perioada similară a anului trecut, aici înregistrîndu-se scăderi de 10%-12%. "Aşa cum ne aşteptam, românii au preferat charterele pentru a pleca în vacanţă, oferta a fost mai mare cu 50% şi cererile au fost mult mai numeroase decît în 2007", a declarat Mircea Vladu, preşedinte Prestige Tours.

LA MUNTE. Pentru turismul intern muntele a rămas pe locul unu în  topul preferinţălor. Astfel, turismul montan a înregistrat o creştere de 20% faţă de perioada similară a anului trecut, ajungînd la 900.000 de turişti, iar pe litoral au ajuns 800.000 de turişti, adică cu 5% mai mult faţă de perioada similară din 2007. De asemenea, o creştere de 10% a înregistrat turismul de sănătate, ajungînd la 630.000 de turişti, în Delta Dunării au ajuns cu 25% mai mulţi turişti, respectiv 74.000, iar la pensiuni au fost cazaţi 18.000 de turişti, cu 5% mai mulţi decît în 2007. Pînă la sfîrşitul sezonului sînt aşteptaţi în capacităţile de cazare din întreaga ţară aproape 5 milioane de români.

Protecţia consumatorului

Nu puţine au fost cazurile în care turiştii români s-au întors dezamăgiţi din vacanţa petrecută pe meleaguri necunoscute. Serviciile mult lăudate s-au dovedit a fi  sub nivelul serviciilor din România, iar securitatea turiştilor şi a bunurilor sînt departe de cea de acasă. De cele mai multe ori turiştii nemulţumiţi nu depun reclamaţie la Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor. Aşa se explică numărul mic al reclamaţiilor înregistrate la Inspectoratul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Bucureşti. "Au fost înregistrate de la începutul anului şi pînă acum 95 de reclamaţii referitoare la agenţiile de turism, cu 10% mai puţine decît în perioada similară a anului trecut", conform răspunsului primit de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Deficienţele reclamate de turişti vizează diferenţa de clasificare a unităţilor de cazare (între clasificările româneşti şi cele din străinătate, care sînt inferioare), informare deficitară cu privire la traseu şi programele cuprinse în pachetul turistic şi nerespectare clauze contractuale. "99% din reclamaţii se referă la unităţile de cazare din străinătate, destinaţia externă cea mai reclamată fiind Grecia", conform ANPC. Autoritatea poate lua măsuri numai pentru operatorii economici înregistraţi pe terioriul României.
"În urma controalelor efectuate s-au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 7.000 lei şi în unele cazuri (diferenţe de clasificări ale unităţilor de cazare) consumatorii au fost despăgubiţi de către operatorii economici", potrivit ANPC.

×
Subiecte în articol: economic turcia grecia