x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vâlcea: Criză de ciobani în comune din judeţ cu tradiţie în păstorit

Vâlcea: Criză de ciobani în comune din judeţ cu tradiţie în păstorit

09 Aug 2016   •   22:00
Vâlcea: Criză de ciobani în comune din judeţ cu tradiţie în păstorit
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Comunele Vaideeni, Câineni, Boişoara, Mălaia şi Perişani din judeţul Vâlcea, unde tradiţia păstoritului are peste 2000 de ani, sunt cele mai afectate de lipsa ciobanilor, susţin reprezentanţii administraţiilor locale.

"De multe ori oile nu pleacă în transhumanţă, sunt proprietari de ovine care caută păstori şi nu găsesc. La Vaideeni este chiar o criză de ciobani de meserie. Dar nu le place munca, se preferă să se stea pe ajutor social şi aşa ţara are criză de croitori, lăcătuşi, sudori. Ciobănitul nu e o excepţie de la regulă", spune primarul comunei Vaideeni, Danile Băluţă.

Conform acestuia, ciobanii care încă lucrează în Vaideeni sunt persoane de peste 50 de ani şi, în ultimii ani, din cauza crizei păstorilor, de cele mai multe ori oile nu au mai plecat în transhumanţă.

Situaţia este similară şi la Mălaia, Câineni sau Boişoara, comune unde ciobănitul înseamnă circa 50% din economia locală.

"Până în 1990, la Boişoara toată lumea practica ciobănitul. Nu era o ruşine, era o avere să ai această meserie. Şi ciobanii erau de invidiat. Azi nu mai avem ciobani şi nu pentru că ar fi câştiguri mici în această ramură, cred că e vorba de munca multă", susţine şi primarul comunei Boişoara, Mihai Săndulache.

De regulă, câştigul unui cioban porneşte de la 1.500 de lei pe lună, la care se adaugă ţigările şi mâncarea, potrivit unei cutume a acestei meserii.

"Dar un cioban bun ajunge şi la 3.000 de lei pe lună, în afară de tutun şi mâncare. Numai că este o criză de ciobani. Ciobănitul este o meserie şi are nevoie de profesionişti ca orice alt job. Nu mai există aşa ceva, de exemplu, proprietarii de oi apelează din păcate la tot felul de indivizi fără ocupaţie, cărora li se pare uşor la prima vedere şi care nu au nimic în comun cu creşterea animalelor. Şi se înregistrează pierderi mari în domeniu", menţionează primarul comunei Perişani, Ion Sandu.

Toată zona montană a judeţului Vâlcea are ca principală ramură de activitate zootehnia, cu precădere oieritul. Până în 1989, activitatea respectivă era foarte căutată, ciobanii fiind cunoscuţi drept unii dintre cei mai înstăriţi locuitori, mai ales la Vaideeni, Horezu, Voineasa, Câineni, Boişoara, Perişani şi Racoviţa.

AGERPRES

×