x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Valul doi de recesiune

Valul doi de recesiune

de Elena Stan    |    27 Feb 2012   •   21:00
Valul doi de recesiune

Riscul unei noi recesiuni globale si a unei alte crize bancare este ridicat, po­trivit unui raport realizat de Centrul pentru Studiul Inovatiei Financiare (CSFI) in asociere cu PwC. Ris­cul macroeconomic ocupa primul loc intre 30 de amenintari posibile pentru sectorul bancar. Sondajul se ba­zeaza pe raspunsurile a mai mult de 700 de bancheri, membri ai au­to­ri­tatilor de reglementare si analisti din 58 de tari. Nivelul de ingrijorare cu privire la per­spectivele sectorului financiar este la cel mai mare de la inceperea acestor studii in urma cu 13 ani, iar multi res­pondenti se asteapta la un nou val de falimente bancare si nationalizari. Principala cauza a acestei ingrijo­rari o reprezinta criza din zona euro, care ar putea duce la intrarea in inca­pa­citate de plata a mai multor tari. Socul unui colaps al zonei euro ar afecta nu doar bancile europene, ci si cele din alte regiuni.

'Prima consecinta a unei prabu­siri a zonei euro ar fi pierderi ma­sive din credite, risc identificat pe locul doi de catre bancheri. Acest lucru ar fi urmat de o criza de finan­tare, bancile avand accesul blocat la lichi­ditati si capital', se arata intr-un comunicat al autorilor raportului.

Totodata, cresterea ingerintelor politice si inasprirea cadrului de re­gle­mentare sunt alte riscuri majore iden­tificate de catre respondenti. Desi ini­tiativele de reglementare sunt me­nite sa puna capat crizelor bancare, acestea reprezinta de asemenea un cost aditional si deturneaza bancile de la obiectivele lor, ingreunandu-le misiunea de a asigura finantarea economiei, conform sursei citate.

Ingrijorarea cu privire la capacitatea bancilor de a gasi o cale de iesire din criza este de asemenea ridicata: slabiciunile in guvernanta corporativa si riscul de management sunt prezente intre primele zece riscuri percepute la nivel global. Un risc in crestere este cel legat de continuitatea afacerilor, acesta fiind legat de capaci­ta­tea sistemului bancar de a su­pravietui unui esec major al unei ins­ti­tu­tii financiare. 'Imaginea care re­zul­ta din acest sondaj este destul de in­tunecata. Acesta reliefeaza un sistem bancar fragil, amenintat de multiple riscuri si incertitudini', a declarat Da­vid Lascelles, editorul studiului. Ban­cile sunt preocupate de amenintarile puse de actuala criza din zona euro, de riscul unui nou credit crunch si de incertitudinile legate de schimbarile cadrului de reglementare.

×
Subiecte în articol: economia