Piața neagră a țigaretelor a crescut în septembrie la 18,3%, de la 14,9% în luna iulie. Este cea mai mare creștere a comerțului ilegal cu țigarete din ultimii doi ani și se situează peste media ultimilor cinci ani, care este în jur de 15%.
Moldova continuă să fie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete, înregistrând o creștere semnificativă în septembrie față de iulie, de 7,2 puncte procentuale, până la 42,5%, conform ultimelor date ale companiei de cercetare Novel Research. Transilvania, Banatul şi Oltenia continuă să dețină, de asemenea, cote importante (24,5%, 24,3% respectiv 24,1%)
Dorel Fronea, vicepreședintele ANAF și coordonatorul Direcției Generale a Vămilor din România, a explicat care este cauza acestei creşteri.
“Din păcate, acesta este rezultatul la care s-a ajuns ca urmare a desființării Autorității Naționale a Vămilor, în august 2013. Este cunoscut că, în ultima lună de funcționare a ANV, iulie 2013, nivelul traficului ilicit cu țigarete era de 11,8%. Atunci aveam 15 scannere funcționale și aproximativ 100 de echipe mobile la nivel național, care au fost desființate”, a declarat vicepreşedintele ANAF. Acesta a adăugat că actualmente, scannerele nu funcționează la capacitate normală, nu mai există echipe mobile, iar numărul lucrătorilor vamali din vămile de frontieră este insuficient.
Între timp producătorii de bună credinţă spun că incertitudinea legislativă din ultimul an le destabilizează industria. “Atenția noastră a fost concentrată pe Directiva tutunului, care trebuia să fie transpusă într-o lege națională încă din 20 mai 2016. Întârzierea transpunerii pare să fie rezultatul relei credințe a activiștilor antitutun, care demonizează o industrie legală, lansând atacuri la persoană, punând presiune asupra factorilor de decizie și subminând acest sector economic, inclusiv prin inducerea voită a confuziei între fabricația și comercializarea țigaretelor și fumatul în locurile publice”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova și Bulgaria.
Statul pierde 600 de milioane de euro anual din contrabanda cu ţigări. Majorarea cu peste trei puncte procentuale a vânzărilor ilegale înseamnă o pierdere anuală pentru buget de 130 de milioane de euro.
Companiile de tutun au virat la buget circa 3 miliarde de euro, însemnând accize, TVA, taxe și contribuții. Suma reprezintă aproape 2% din PIB, sau echivalentul a 12,5% din totalul veniturilor bugetare.