x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vântu îl vrea pe Jiru la CEC

Vântu îl vrea pe Jiru la CEC

de Mihai Vasilescu    |    27 Mai 2009   •   00:00
Vântu îl vrea pe Jiru la CEC
Sursa foto: Răzvan Chiriţă/Agerpres

Întâlnirea de la sfârşitul săptămânii trecute dintre liderul PSD, Mircea Geoană, şi omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu poate fi hotărâtoare pentru soarta conducerii CEC Bank. La 28 mai, adică joi, are loc Adunarea Generală a Acţionarilor la CEC, unde se va vedea dacă întâlnirea s-a încheiat cu un pact între PSD şi Grupul Realitatea Caţavencu, din care fiecare speră să câştige câte ceva.



La începutul acestei săptămâni, presa centrală a relatat că liderul PSD, Mircea Geoană, s-a întâlnit sâmbătă în Delta Dunării cu omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu. Reamintim că omul de afaceri S.O. Vântu deţine mai multe proprietăţi în Delta Dunării. Omul de afaceri nu a negat că s-ar fi întâlnit, în schimb, Mircea Geoană susţine că întâlnirea nu ar fi avut loc. Cert este că liderul PSD a făcut la sfârşitul săptămânii trecute o vizită în judeţul Constanţa. Pe agenda vizitei electorale a fi-gurat o întâlnire cu simpatizanţii PSD din Constanţa şi primire de noi membri la Casa de Cultură din Constanţa sâmbătă la ora 10:00 şi o întânire electorală la Mangalia la ora 19:00.

MAI VREA O DATĂ LA CEC
Interesul lui Vântu este ca la cârma CEC să fie uns un fost colaborator, Enache Jiru. Surse guvernamentale au dezvăluit presei că Mircea Geoană a insistat de mai multe ori în şedinţele coaliţiei ca la conducerea CEC să fie pus Enache Jiru, fost director la Romexterra Bank, la divizia de pensii private. Postul a revenit PSD în urma împărţirii făcute cu PD-L la începutul guvernării. Prim-ministrul Emil Boc a acceptat, de principiu, propunerea lui Mircea Geoană, dar până acum nu a pus-o în practică. În aceste condiţii, Vântu i-a transmis mai multe mesaje media liderului PSD să urgenteze numirea.

ARE NEVOIE DE EXPUNERE MEDIA
De cealaltă parte, interesul liderului PSD, Mircea Geoană, este ca grupul Realitatea Caţavencu să-i asigure o cât mai mare expunere în campania pentru alegerile prezidenţiale din toamnă. De altfel, Mircea Geoană a mai făcut şi alte gesturi cu conotaţie economică pentru a se apropia de Vântu. Recent, toate filialele din ţară ale PSD s-au conformat unui ordin venit de la centru care spunea că toată lumea trebuie să încheie contracte de abonament cu ziarul Cotidianul.

O altă legătură care pare să ilustreze legăturile strânse dintre omul de afaceri şi liderul de partid este faptul că, de la începutul acestui an, Sorin Ovidiu Vântu a înfiinţat o firmă de consultanţă financiară, SOCO Dezvoltare & Management SA, împreună cu Cozmin Guşă, unde cei doi deţin părţi egale. Totodată, Cozmin Guşă este şi consilier politic al lui Mircea Geoană.

MINA DE 10 MILIARDE €
Un alt interes pe care îl are controversatul om de afaceri este că Sorin Ovidiu Vântu a primit licenţa de exploatare pentru o mină secretă din Munţii Bihorului, de la Budureasa. Mina a fost săpată pe vremea lui Ceauşescu şi neexploatată vreodată. Or, pentru exploatare are nevoie de tot felul de avize de la Ministerul Mediului, care este controlat de PSD. Licenţa a fost acordată printr-o hotărâre de Guvern emisă pe ultima sută de metri de cabinetul Tăriceanu.

Mina conţine trei bogăţii: calcar, magneziu şi uraniu. S.O. Vântu a obţinut mina în urma unei licitaţii la care a concurat de unul singur. O evaluare preliminară stabileşte că valoarea zăcămintelor se ridică la aproximativ 10 miliarde de euro.

×
Subiecte în articol: economic mircea psd geoană văntu