x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vanzari - Programul Rabla, afacere de 140 de milioane de euro

Vanzari - Programul Rabla, afacere de 140 de milioane de euro

de Elena Stan    |    14 Iul 2006   •   00:00
Vanzari - Programul Rabla, afacere de 140 de milioane de euro

Dacia, Daewoo, Audi, Volskwagen, Seat, Skoda, CitroIn, Mitsubishi, Peugeot s-au dat ca painea calda. Vanzarile producatorilor validati au ajuns la 140 de milioane de euro in doar cateva zile.

Romanii au luat cu asalt masinile puse la bataie pentru Programul de innoire a parcului national auto. In doar cateva zile de la demararea programului, producatorii validati au cam ramas fara masini. Pana ieri dimineata au fost vandute peste 14.000 de masini din cele 16.500 inscrise in program. Cum pretul mediu al unei masini este de 10.000 de euro, asta inseamna ca vanzarile producatorilor validati au depasit in cateva zile 140 de milioane de euro.

MASINI RAMASE. "Vin oameni zilnic pentru a achizitiona o masina noua prin acest program. Am vandut mai bine de 400 de masini, insa mai avem tot cam atat", a spus Sorescu Nicolae, director economic al societatii Radacini Motors, importator Opel si Chevrolet. "Noi am vandut numai zece masini din cele 19 alocate programului. Avem clienti si pentru celelalte, insa, conform politicii noastre, le vom da lunile urmatoare", a declarat Otilia Constantinescu, consultant vanzari M Car Trading, distribuitor Mitsubishi. De asemenea, mai sunt pentru program masini marca Renault, Opel, Chevrolet, Ford, Fiat, Mazda, Hyundai si Lada.

UNITATI EPUIZATE. "Am epuizat cele 4.576 de unitati pe care le-am primit pentru program. Cererile sunt mult mai mari, insa noi mai facem o lista «in asteptare» pentru cazul in care la redistribuire vom mai primi ceva sau pentru cazul in care unii clienti se vor razgandi", a explicat Valeriu Garlea, director de comunicare al Daewoo.

"Nu mai avem de doua zile masini pentru programul de innoire a parcului national auto", a explicat consultantul de vanzari de la Trust Motors SRL, importator al autoturismelor Peugeot din Bucuresti. Doritorii trebuie sa stie ca la Brasov mai sunt cam 25 de masini marca Peugeot din cele 56 de unitati alocate.

"Numarul de locuri primit este destul de mic, daca se tine cont de puterea companiei, insa asteptam locuri suplimentare la redistribuirea prin care li se vor lua din locuri celor care nu si-au completat 80% din alocatia primita", a spus Jacques Abot, directorul comercial al companiei Dacia.

"S-au dat toate de acum o luna. Desi programul nu era functional, oamenii au facut o lista", a explicat Badescu Mihai, consilier vanzari la Expocar, importator Opel.

PROBLEMA. "Singura problema cu acest program este ca perioada in care se desfasoara nu este cea mai buna, deoarece foarte multe fabrici auto sunt inchise o buna parte din luna august, muncitorii aflandu-se in concediu. Din aceasta cauza, clientii nostri vor fi nevoiti sa astepte mai bine de o luna pana isi vor primi masina mult visata. Ce am avut pe stoc s-a epuizat", a explicat Sorescu Nicolae. Asteptarea se face si in functie de culoarea preferata de client si de optiunile pe care clientul doreste sa i se instaleze la masina.

PREFERINTE. Romanii care si-au dus masinile la casat au cumparat masinile mai scumpe. "Pretul unui Mitsubishi in trei usi este de 10.800 de euro, iar pentru unul in cinci usi este de 12.890 de euro. Romanii care au venit sa cumpere masini prin programul rabla au preferat masinile mai scumpe", a explicat Otilia Constantinescu. De asemenea, romanii s-au inghesuit sa cumpere masini marca Daewoo, Dacia, Audi, Seat, Volskwagen, Skoda, Renault Laguna, Peugeot, Fiat, ale caror preturi pornesc de la 9.000 de euro, iar pentru fiecare optiune se plateste.

14.000
autoturisme noi au fost vandute in numai cateva zile

PROGRAM
MOTIVE. Sulfina Barbu spune ca programul va duce la reducerea poluarii
Suma alocata pentru Program se ridica la 49,5 milioane de lei noi pentru scoaterea din circulatie a 16.500 de masini mai vechi de 12 ani, in schimbul carora proprietarii isi pot cumpara masini noi, economisind 3.000 de lei noi care sunt oferiti de stat ca prima pentru casarea masinii vechi. Reducerea se acorda o singura data si se va scadea din pretul de achizitie a unui autoturism nou. Termenul final al programului este 12 decembrie.
Procedeul este acelasi ca anul trecut. Astfel, producatorii validati elibereaza Notele de acceptare proprietarilor de rable, dupa care acestia isi duc masina la casat, o radiaza din circulatie si revin la producator.
"Obiectivul aplicarii acestor prevederi este diminuarea poluarii prin scoaterea din uz a autoturismelor vechi, ce sunt caracterizate printr-un nivel de poluare ridicat", a declarat Sulfina Barbu, ministrul Mediului.
×
Subiecte în articol: economic programul masini program