x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Adrian Vasilescu: "Nu este vânt de recesiune, nu este vânt de şomaj"

Adrian Vasilescu: "Nu este vânt de recesiune, nu este vânt de şomaj"

06 Feb 2018   •   17:29
Adrian Vasilescu: "Nu este vânt de recesiune, nu este vânt de şomaj"

Pieţele financiare sunt afectate de fenomene care au explicaţii în evenimente punctuale, precum schimbarea la vârful FED, datele economice din SUA şi o corecţie a preţului acţiunilor, dar nu pot fi interpretate ca un semn de criză, susţine Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României (BNR).

 

"Eu am spus şi repet că nu este un semn de criză. Au fost şi proroci care s-au grăbit să spună că gata începe o nouă criză. Nu este un semn de criză. Nu este vânt de recesiune, nu este vânt de şomaj. De ce să fie criză?", a declarat marţi, Adrian Vasilescu.

Potrivit acestuia, pieţele financiare internaţionale sunt afectate de câteva fenomene care au explicaţii în evenimente punctuale şi care nu au nicio tendinţă de a-şi ramifica şi întinde efectele. Adrian Vasilescu a menţionat instalarea noului preşedinte al FED, Jerome Powell, datele economice din SUA care arată o creştere a veniturilor şi o restrângere a şomajului la un nivel record, precum şi o corecţie aşteptată a burselor după o creştere masivă a acţiunilor anul trecut.

Acesta a precizat că efectele s-au simţit şi pe piaţa din România. Luni, principalii indici ai bursei de pe Wall Street, Dow Jones Industrial Average şi S&P 500 Index, au înregistrat cel mai semnificativ declin din 2011, în condiţiile în care investitorii au estimat că Rezerva Federală a SUA (Fed) va fi nevoită să majoreze rapid dobânzile după ce randamentul la obligaţiunile de stat pe 10 ani a atins cea mai ridicată valoare din ultimii patru ani.

Turbulenţele de au coincis cu instalarea noului preşedinte ale Fed, Jerome Powell, care a dat asigurări că sistemul financiar american este "mai solid şi mai rezistent" decât înainte de criza financiară globală. Marti insa,Bursa de la New York a revenit pe creştere la debutul şedinţei, toti indicii intrand în teritoriul pozitiv. AGERPRES

×