x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Veşti bune şi rele de la Ministerul Muncii

Veşti bune şi rele de la Ministerul Muncii

de Diana Scarlat    |    18 Iul 2009   •   00:00
Veşti bune şi rele de la Ministerul Muncii
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, ne-a dat ieri o veste bună şi una proastă. Vestea proastă: va creşte în continuare şomajul, până la sfârşitul anului. Vestea bună: numărul şomerilor va fi de aproximativ 620.000, nu de 700.000, chiar 800.000, aşa cum tot ministrul spunea în luna mai.



Ministrul Marian Sârbu a precizat ieri, în cadrul unei dezbateri la Institutul Naţional de Administraţie (INA), că în România există o specificitate a manifestării crizei economice pe piaţa muncii, spre deosebire de celelalte ţări europene.

Demnitarul crede că resursele de forţă de muncă din mediul rural reprezintă în această perioadă cea mai mare provocare pentru piaţa muncii, deoarece acolo vor ajunge multe fonduri UE pentru ocupare. Ministrul Sârbu a mai amintit că rata şomajului este în continuare în creştere, ajungând la 6% la sfârşitul lunii iunie, iar, conform estimărilor Comisiei Naţionale de Prognoză, la sfârşitul anului România ar putea avea 620.000 de şomeri înregistraţi.

Marian Sârbu a participat săptămâna trecută la o întâlnire cu miniştrii Muncii din UE, aceştia fiind de părere că situaţia este relativ bună în ţara noastră, referitor la rata şomajului actuală.

APROAPE DE STAGNARE
Deşi estimările erau sumbre în primele luni de după declanşarea crizei economice, rata şomajului la nivel naţional a înregistrat o creştere uşoară în ultimele patru luni. În luna iunie, rata şomajului a ajuns la 6%, crescând numai cu 0,2 puncte procentuale faţă de luna anterioară, în total fiind înregistraţi 548.930 de şomeri, faţă de 526.803 înregistraţi în luna mai 2009, potrivit datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Problema ţării noastre s-ar agrava dacă rata şomajului ar ajunge sau ar depăşi 10%, situaţie înregistrată în trecut mai mulţi ani la rând. În anii '94-'95, rata şomajului era de 11%, respectiv 10%, scăzând puţin în următorii trei ani, dar revenind la cote alarmante, de peste 11%, în 1999 şi 2000. Din 2001 a scăzut progresiv, de la un an la altul, ajungând la numai 4% anul trecut.

Ministrul Muncii a mai spus că printre condiţiile necesare pentru funcţionarea pieţei muncii se numără punerea accentului pe formarea iniţială, mobilitatea şi flexsecuritatea reprezentând concepte noi, elaborate de UE, care se referă la crearea unui echilibru între protecţia socială şi flexibilitatea angajaţilor.

SALARIILE sunt puse SUB SEMNUL ÎNTREBĂRII
Ministrul Muncii a mai precizat ieri, în cadrul întâlnirii de la INA, că este greu de atins obiectivul proiectului legii unice de salarizare, de a majora salariul minim pe economie, până la 50% din salariul mediu, până în 2014. Potrivit acordului încheiat cu sindicatele în 2008, raportul dintre salariul minim şi salariul mediu va trebui să ajungă la 50% până în 2014, iar secretarul de stat în Ministerul Muncii Valentin Mocanu ne asigura la începutul lunii trecute, la finalul uneia dintre întâlnirile grupului de lucru interministerial pentru legea salarizării unice, că acest lucru este posibil şi se va întâmpla până la data stabilită prin acord.

Ministrul Marian Sârbu a explicat însă în cadrul întâlnirii de ieri că a fost informat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) că fondul de salarii pentru bugetari nu va putea creşte până în 2014 cu mai mult de 25%.

Grila de salarizare din legea unică pentru sectorul bugetar va fi reevaluată şi printr-o nouă ajustare a coeficienţilor mari de remunerare, după ce Ministerul de Finanţe a anunţat în şedinţa Guvernului de săptămâna trecută că nu există resurse financiare disponibile pentru propunerile de salarizare avansate de Ministerul Muncii.

×
Subiecte în articol: economic