Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Abrud, că în Consiliul de Administraţie al Romgaz de vineri se va discuta despre reeşalonarea datoriilor pe care combinatul Upsom Ocna Mureş le are la furnizorul de gaz şi care au dus la sistarea gazului.
Videanu a afirmat că ministerul pe care îl conduce s-a implicat în soluţionarea problemelor cu care se confruntă combinatul Upsom din Ocna Mureş, închis în februarie din cauza datoriilor la furnizorul de gaz, transmite corespondentulediafax.
"Sperăm să găsim o formulă astfel încât Upsom să poată funcţiona, pentru că nefuncţionarea combinatului creează o mare problemă socială unui oraş care depinde direct de această societate. Mai multe de atât, şi Salrom va avea o problemă cu piaţa de desfacere", a spus Videanu.
El a menţionat că au existat până acum mai multe discuţii între conducerea combinatului şi cea a Romgaz pentru re-eşalonarea datoriilor combinatului la furnizorul de gaz.
Videanu a adăugat că vineri este programat Consiliul de Administraţie al Romgaz, având pe ordinea de zi şi această problemă, a combinatului Upsom.
Ministrul şi-a exprimat încrederea că vor fi găsite soluţi pentru deblocarea activităţii combinatului.
Combinatul de produse clorosodice GHCL Upsom Ocna Mureş şi-a oprit activitatea, în luna februarie, după ce compania furnizoare de gaz metan i-a sistat alimentarea, din cauza datoriilor mari acumulate, majoritatea angajaţilor fiind trimişi în şomaj tehnic.
Oprirea combinatului afectează şi salina din Ocna Mureş, firma fiind nevoită să îşi sisteze şi ea activitatea şi să trimită în şomaj tehnic majoritatea angajaţilor, deoarece singurul client pe care îl are este Upsom, iar acum nu mai are cui să livreze marfa. Salina mai are în funcţiune doar o secţie în care se produce sare alimentară.
Directorul GHCL Upsom Ocna Mureş, Ioan Bogdan, declarat, în 10 martie, că societatea a înaintat o solicitare ministrului Economiei, Adriean Videanu, pentru a media negocierile cu Romgaz, astfel încât compania să accepte eşalonarea datoriilor la gaz, în valoare de peste 12 milioane de euro (aproximativ 51 de milioane de lei).
Bogdan spunea că Upsom doreşte o eşalonare a datoriilor pe o perioadă de trei ani, aceasta fiind singura soluţie pentru salvarea combinatului de la închidere.
El adăuga că, în prezent, 780 din cei 850 de angajaţi ai combinatului sunt în şomaj tehnic, restul asigurând paza societăţii şi un flux tehnologic la un cuptor de silicat, care nu poate fi întrerupt.
"În prezent, există solicitare de sodă pe piaţă, iar preţul acestui produs a început să crească, fiind undeva între 200 şi 240 de dolari. Cred că putem să ne vindem toată producţia la un preţ bun, astfel încât să putem să ne acoperim costurile, dar şi datoriile eşalonate", spunea Bogdan.
Potrivit sursei citate, în cazul în care Romgaz nu acceptă eşalonarea datoriilor, combinatul din Ocna Mureş ar putea ajunge în faliment, iar furnizorul de gaz ar fi aproape în imposibilitatea de a încasa datoriile, întrucât combinatul este ipotecat la o bancă pentru un credit de 23,5 de milioane de dolari.
Combinatul de produse clorosodice Upsom Ocna Mureş se află, în prezent, în proprietatea concernului GHCL din India, unul dintre liderii mondiali în industria chimică, indienii cumpărând compania de la fraţii Emil şi Marius Cristescu. Upsom produce anual circa 220.000 de tone de sodă, 85 la sută din producţie fiind exportată în Ungaria, Austria, Cehia, Serbia, Slovacia şi Slovenia.
Combinatul din Ocna Mureş a fost înfiinţat în 1896, la data respectivă fiind printre primele şase fabrici de produse clorosodice din lume.
Citește pe Antena3.ro