x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Videanu vrea ca relansarea industriei de apărare să se facă prin valorificarea obligaţiilor offset

Videanu vrea ca relansarea industriei de apărare să se facă prin valorificarea obligaţiilor offset

25 Mar 2010   •   00:00

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, joi, că ministerul pe care îl conduce îşi propune ca, până la sfârşitul lunii aprilie, să finalizeze o strategie coerentă privind relansarea industriei de apărare, bazându-se pe investiţii realizate prin valorificarea obligaţiilor de offset.

Videanu a afirmat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Abrud, că România a fost unul dintre principalii producători de armament din lume, iar industria de apărare are încă un potenţial foarte bun, transmite corespondentul Mediafax.

"Cred că ar trebui să utilizăm toate instrumentele, toate pârghiile pe care le avem la dispoziţie, pentru a revitaliza industria de apărare", a spus Videanu.

El a adăugat că unul dintre obiectivele principale ale Ministerului Economiei este reindustrializarea României, iar în acest proces intră şi industria de apărare.

"V-aş aduce la cunoştinţă o resursă pe care România o are şi nu a valorificat-o în timp. Există acea componentă de 25 la sută din obligaţiile de offset, astăzi fiind generate obligaţii de offset de două miliarde de euro, pe care, din păcate, România nu le-a utilizat", a explicat Videanu.

El a spus că a cerut Direcţiei Generale din Ministerul Economiei ca, împreună cu reprezentanţii companiei naţionale Romarm şi entităţile pe care le cuprinde aceasta, până la sfârşitul lunii aprilie să finalizeze o strategie coerentă a priorităţilor de investiţii pe care ministerul şi le propune în perioada imediat următoare, valorificând obligaţiile de offset.

Videanu a menţionat că, în prezent, România are deschise câteva pieţe tradiţionale pentru valorificarea industriei de armament, dând exemplul Irakului.

El a adăugat că există şi alte pieţe vizate de România, dar nu a precizat care, pe motiv că ţara se află în proces de licitaţii internaţionale pentru aceste pieţe.

Videanu a spus că angrenarea într-un proces de export presupune obligaţii şi un proces investiţional major, care ar implica utilizarea componentei de 25 la sută din obligaţiile de offset, adică 500 de milioane de euro.

Miinistrul a adăugat că şi-ar dori ca jumătate din această sumă să fie investită în industria de apărare până în 2012.

El a menţionat că, pe lângă pieţele externe, industria de apărare din România ar putea fi utilizată mult mai eficient şi de Ministerul Apărăriii Naţionale, în acest sens având deja o serie de discuţii cu ministrul Gabriel Oprea.

×
Subiecte în articol: redactie