x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Viitorul zonei euro ar putea fi decis astăzi, la Bruxelles

Viitorul zonei euro ar putea fi decis astăzi, la Bruxelles

26 Oct 2011   •   06:03
Viitorul zonei euro ar putea fi decis astăzi, la Bruxelles

Liderii din Uniunea Europeana se intalnesc astazi la Bruxelles, intr-o reuniune care ar putea fi decisiva pentru viitorul zonei euro si chiar al intregului sistem financiar mondial.

Guvernele europene par deocamdata foarte departe de un acord care sa puna capat crizei datoriilor publice si sa redea incredere pietelor financiare. Pe langa situatia Greciei, datoria publica a Italiei a devenit, la randul ei, o sursa majora de ingrijorare pentru investitori.

Intreaga lume asteapta de la reuniunea de astazi decizii concrete, pentru ca situatia din zona euro are consecinte la scara mondiala.

La reuniune, liderii europeni trebuie in primul rand sa convinga bancile sa accepte o noua reducere a datoriei publice a Greciei, care sa devina astfel suportabila. Bancile s-au angajat deja sa renunte la 21% din valoarea datoriei grecesti, dar cancelarul german Angela Merkel doreste ca scaderea sa se situeze intre 50 si 60%.

In al doilea rand, statele europene vor sa sporeasca valoarea Fondului European de Stabilitate Financiara, de la 440 de miliarde de euro la cel putin 1000 de miliarde. Fondul va putea astfel sa previna extinderea crizei datoriilor la tari mari ca Italia si Spania.

Discutiile de la Bruxelles vor incepe printr-o reuniune a sefilor de stat si de guvern din toate tarile Uniunii Europene, urmata de cea decisiva, la care vor lua parte doar liderii din zona euro.

×