x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vin banii pentru proiecte de infrastructură în Apuseni

Vin banii pentru proiecte de infrastructură în Apuseni

13 Aug 2009   •   00:00

Preşedintele Agenţiei Române pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale (ARDDZI), Marcel Hoară, a semnat două contracte prin care firmele selectate în urma unor licitaţii vor reabilita şi extinde infrastructura din Baia de Arieş şi Bistra. Cele două proiecte, pentru care s-au alocat în total peste 2,7 milioane de lei, fac parte din cadrul unui program pentru regenerarea comunităţilor miniere demarat în 2005.



"În ultimii doi ani, aceste proiecte au fost mult întârziate, iar sumele necesare pentru ca ele să demareze nu au fost alocate. În 2006, proiectele erau în stadiul de pregătire a caietelor de sarcini pentru demararea licitaţiilor, iar după doi ani, ele se aflau în acelaşi stadiu. În februarie 2009, am demarat toate procedurile de licitaţie, de pregătire a hotărârilor de guvern şi azi (joi - n.r.) reuşim să dăm drumul la aceste proiecte în Alba", a declarat Marcel Hoară, citat de Agerpres.

Investiţia din oraşul Baia de Arieş, în valoare de 1.152.000 de lei, vizează extinderea canalizării şi modernizarea străzii 22 Decembrie, iar cea din comuna Bistra, în valoare de 1.558.000 de lei, are drept obiectiv reabilitarea drumului comunal 97 Bistra-Poiana. Lucrările vor fi finalizate în trei, respectiv două luni şi jumătate. În cazul unui alt proiect din cadrul aceluiaşi program, depus pentru reabilitarea arterei principale din oraşul Abrud, va fi reluată licitaţia pentru selectarea constructorului din cauza depăşirii sumei alocate prin HG la proiectul tehnic.

În perioada următoare, cel mai probabil în toamnă, se va putea trece la organizarea licitaţiilor pentru firmele care vor executa proiectul tehnic în cazul proiectelor depuse în vederea reabilitării infrastructurii din Almaşu Mare, Zlatna, Roşia Montană, Lupşa şi Ocna Mureş. Preşedintele ARDDZI a amintit şi de alte 16 proiecte depuse în 2007 şi 2008 în Alba şi pentru care în acest an s-au alocat şi plătit peste 190.000 de lei. Marcel Hoară a subliniat că în iulie au mai fost depuse şi aprobate încă 16 proiecte, în valoare totală de 113.103 lei.

Pe Schema de Dezvoltare Socială a Comunităţilor Miniere a fost finanţat cu peste 110.000 de dolari un proiect de mică infrastructură privind pietruirea şi amenajarea drumului Mecea, de pe raza oraşului Abrud. De asemenea, au fost alocaţi peste 32.000 de dolari pentru Centrul de Informare şi Consiliere Abrud, respectiv 40.000 de dolari pentru Serviciul Social de Îngrijire la Domiciliu Bistra. Aceeaşi sumă, 40.000 de dolari, a fost alocată pentru amenajarea unei păstrăvării la Târsa, comuna Avram Iancu. Preşedintele ARDDZI a mai spus că în judeţul Alba există şi 141 de beneficiari de microcredite, cu o valoare totală de 1.960.000 de dolari.

×
Subiecte în articol: economic