x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vinurile roze le-au cucerit pe românce

Vinurile roze le-au cucerit pe românce

de Andreea Stroe    |    03 Mai 2016   •   20:05
Vinurile roze le-au cucerit pe românce

A intrat și în tradiția românilor ca, mai ales de Sărbători, masa să fie asezonată cu un pahar de vin roșu sau alb. În ultimii ani, gustul românilor în materie s-a rafinat, în paralel cu creșterea consumului, ceea ce ne plasează în trendul european. Așa se face că, în ultimul an, consumul de vin în România a înregistrat o creștere de 50%.

Consumatorii s-au reorientat

Sergio Faleschini, preşedintele uneia dintre cele mai importante companii de pe piață în ultimii 20 de ani, spune că românul a devenit mai rafinat în privința consumului. „Pot spune că de Sărbători oamenii au început să bea vin mai calitativ. Avem marile companii tradiționale, care produceau şi înainte de 1989, dar care au un vin de calitate medie. Să ştiți că sunt mulți producători mici care scot calitate. Cel mai important este că, în momentul de față, consumatorul român este mult mai educat. De exemplu, în perioada Sărbătorilor, mulți preferă să bea un vin de o calitate superioară. Ăsta trebuie să fie trendul”, ne spune Faleschini.

Gustul doamnelor se schimbă

Datele din domeniu arată că România se înscrie, în ultimul an, în tendințele europene. Femeile devin, din ce în ce mai mult, consumatoare de vin de o anumită calitate. Ele preferă v i n u l r o z e . „Roze-ul a prins foarte mult. E un vin sec, cel mult demisec, plăcut, uşor, care se poate bea din pri-măvară până în toamnă. Se consumă înlocuind vinul alb sau roşu, de la aperitive până la final. E un vin foarte agreabil. Se face din vin roşu. Este interzis, prin legislație, să se facă din combinația de vin alb cu roşu. Noi în câteva luni nu o să mai avem roze. Nu am anti-cipat un asemenea consum”, spu-ne Sergio Fales-chini.

 

Atenție la falsuri

Pe piață apare, chiar la raft, îmbuteliat, vinul falsificat. Se vede imediat din prețul extrem de accesibil, aproape cât al unei sticle de apă plată. Ovidiu Gheorghe, preşedintele Patronatului Viei şi Vinului, spune că aşteaptă controale ale autorităților care să protejeze astfel consumatorul de falsuri. „Am găsit în magazine vin la 3,5 lei. Mă întreb din ce o fi făcut şi câți români, fără să se gândească la sănătate, îl consumă! Sunt în dilemă dacă să-l dau la analize sau nu! Aşadar, le recomand tuturor să fie atenți ce fel de vin beau. Un vin bun, cu adevărat, ajunge la 30-40 lei/litru. În perioada aceasta, se consumă şi vin de import. Consumul pentru acest tip de produs creşte de Sărbători cu până la 7%.”

Ne lipsește un brand de ţară pentru vinul românesc! Autorităţile nu sunt deloc interesate să creeze o asemenea emblemă pentru un produs care deja cucerește lumea prin calitate. Sergio Faleschini, producător de vinuri

 

Producția națională este de 4.500.000 litri de vin pe an. Potențialul Români- ei ar fi de 6.500.000 litri pe an.

Vinul este un produs de patrimoniu. Suntem pe locul 5 în Europa și 9 în lume datorită vinului de top pe care-l producem. Pe vremea lui Ceaușescu, eram pe locul 6 în lume, dar calitatea vinului era medie.

Cum alegem soiurile

Carnea de pui se consumă, de obicei, cu vinuri albe seci sau demiseci. Curcanul la cuptor se servește cu un vin roșu sec, precum Feteasca Neagră. Vânatul, aproape întotdeauna, se combină cu un vin roșu sec: Shiraz, Syrah, Feteasca Neagră. Peștele se asociază, mereu, cu vinurile albe, de regulă seci: Băbească Gri, Chardonnay, Frâncușă de Cotnari, Riesling, Fetească Regală. Friptura de miel se combină, de regulă, cu vinu-rile roșii seci: Negru de Drăgă-șani, Fetească Neagră, Băbească Neagră, Cabernet Sauvignon.

×