Uite taxa, nu e taxa: după ce săptămâna trecută muştruluia întreprinderile mici şi mijlocii că n-au învăţat nimic din bătălia de la Waterloo, Varujan Vosganian, ministrul Economiei, a declarat marţi că Guvernul ar putea reduce în acest an TVA şi contribuţiile sociale dacă produsul intern brut (PIB) va creşte cu 1,5%-2%.
“Dacă vom avea creştere economică în acest an de 1,5%-2%, există posibilitatea reducerii TVA şi posibilitatea scăderii contribuţiilor de asigurări sociale. Aceasta din urmă este într-un dialog mai avansat”, a afirmat Vosganian la o conferinţă a producătorului de rulmenţi URB Group.
Ministrul a mai adăugat că Guvernul are în discuţie un pachet de stimulare a investiţiilor, dar deocamdată discuţiile s-au purtat doar la nivel politic.
Creştere de 0,3% în 2012
Doar că, în acest moment, instituţiile financiare internaţionale încep să îşi reducă estimările pentru creşterea economică pe care România o s-o aibă în acest an. Pentru anul 2013 Guvernul estimează o creştere a economiei de 1,8% şi un curs mediu de 4,5 lei pentru un euro, prognoza iniţială fiind de 2,5%. În decembrie, Comisia Naţională de Prognoză (CNP) estima în “Prognoza pe termen mediu 2012-2016 varianta de toamnă” o creştere economică de 2% din PIB pentru 2013. În schimb, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a înrăutăţit prognoza de creştere economică a României pentru acest an de la 1,9%, cât estima în octombrie, la 1,4%. Fondul Monetar Internaţional (FMI) are o prognoză de 1,6%, stimulată de creşterea internă.
În 2012, creşterea a fost de 0,3%, în timp ce în ultimul trimestru economia a evitat la mustaţă recesiunea, cu un plus de doar 0,1%. Concomitent, nici noul an nu a început foarte bine: consumul de energie, unul dintre cei mai exacţi indicatori asupra stării economiei, a scăzut în luna ianuarie cu 5%.
Revenire treptată, până în 2016
Guvernul a decis în vara anului 2010 majorarea TVA de la 19% la 24%. Potrivit unui document FMI din luna octombrie, creşterea cu un punct procentual a TVA ar genera venituri suplimentare la bugetul României de 2 miliarde de lei. Astfel, revenirea taxei la nivelul anterior ar aduce un minus de 10 miliarde de lei statului. Premierul Victor Ponta declara la finele anului trecut că nivelul TVA ar trebui redus treptat până în 2016.