x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Importăm mii de tone de peşte şi exportăm cu ţârâita

Importăm mii de tone de peşte şi exportăm cu ţârâita

10 Noi 2016   •   15:45
Importăm mii de tone de peşte şi exportăm cu ţârâita
Sursa foto: Hemera Technologies/Getty Images

România a importat peşte în valoare de aproximativ 130 de milioane de euro şi a exportat peşte în valoare de doar 15 milioane de euro într-un an. Cu toate acestea consumul de peşte în România rămâne la un nivel scăzut, de circa 4 kg pe cap de locuitor, de cinci ori mai puțin decât media înregistrată în țările Uniunii Europene, unde consumul mediu anual de pește este 20 de kilograme pe locuitor, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.


Avem mare, avem râuri şi lacuri cât vezi cu ochii. Însă stăm prost la capitolul producţie de peşte. Sau, mai bine zis, stăm prost la susţinerea producătorilor ca să devină competitivi pe piaţa Uniunii Europene. Lucrurile s-au mai aşezat după ce TVA-ul a fost redus la 9%, însă mai sunt multe de făcut. Pentru mândria naţională, e strigător la cer să importăm păstrăv din Turcia, când avem atâtea râuri de munte pe care se pot amenaja şi dezvolta crescătorii. În România, pe segmentul peștelui și fructelor de mare, lider e Ocean Fish.

De la reprezentanţii acetora, am aflat că, în general, de pe piața locală se asigură crap proaspăt de Dunăre, păstrăv și mai ales ingrediente. Din păcate, în lipsa unei susțineri din partea Guvernului, prețurile la peștele cumpărat din producţia internă nu sunt competitive cu cele practicate de străini. La păstrăv, de exemplu, Ocean Fish face importuri din Turcia, prețul fiind mult mai mic decât cel al producătorilor interni.


Marii procesatori de peşte şi de fructe de mare importă materia primă, circa 90%, din țările Nordice (Norvegia, Islanda, Insulele Feroe, Danemarca), dar și din Asia, Alaska, SUA, America Latină, Noua Zeelandă, Turcia, Grecia. La somon proaspăt, cel mai mare importator este tot Ocean Fish, cu cifre care ajung până la 200 tone/săptămână.


E adevărat că susţinerea adecvată din partea statului e precară, dar nici producătorii de peşte nu sunt uniţi. Aceştia participă la marile târguri internaţionale pe cont propriu, nicidecum prin asociații sprijinite de către stat, așa cum se întâmplă în cazul multor țări. Iar acolo au de luptat cu mentalitatea străinilor, care privesc România ca pe o țară în curs de dezvoltare şi se așteaptă ca prețurile produselor să fie mici.

“Toată materia primă, logic, are același preț și calitate. Când vin clienții din Franța sau Germania, se așteaptă ca prețul la somonul din România să fie foarte mic. Bineînțeles, manopera este mai mică, datorită salariilor, dar noi nu creștem somonul în balta din Afumați, aducem aceeași materie primă. Ne-am lovit deseori de această percepție”, ne-a declarat Alesea Brinzilă, manager Import Export al companiei Ocean Fish. Producătorul a lansat zilele trecute un concept inovativ, gama „Ready to Cook”, care conține 5 sortimente pe bază de somon. Acestea sunt împachetate într-un ambalaj special, care permite gătirea lor în doar cinci minute.

 

×
Subiecte în articol: peste peste piata de peste