x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Indicele BET al BVB încheie o serie de cinci şedinţe de scădere şi creşte marți cu 1,4%

Indicele BET al BVB încheie o serie de cinci şedinţe de scădere şi creşte marți cu 1,4%

de Redacția Jurnalul    |    10 Oct 2023   •   23:45
Indicele BET al BVB încheie o serie de cinci şedinţe de scădere şi creşte marți cu 1,4%
Sursa foto: Rawpixel/Getty Images/iStockphoto

BET s-a apreciat marţi cu 1,36%, cea mai bună dinamică din ultima lună, după cinci zile pe minus pentru indicele de referinţă al Bursei de Valori Bucureşti, cu o scădere cumulată de 3,2%, arată datele agregate de ZF de la BVB.

După o lichiditate de 38,7 milioane de lei luni, cea mai slabă de la finele lunii august, valoarea tranzacţiilor pe întreg segmentul de acţiuni a ajuns marți la 70,5 de milioane de lei, plus 80,3%.

Toţi indicii pieţei locale au înregistrat creşteri, de la 0,3% pe BETAeRO la 1,4% în cazul BET-BK şi 1,6% pe ROTX. Luni, Bursa românească a afişat o scădere de 0,9% pe fondul unui fundal roşu la nivel internaţional, ca urmare a temerilor legate de războiul dintre Israel şi gruparea paramilitară Hamas.

Marţi seara, acţiunile europene înregistrau însă creşteri puternice, susţinute de lipsa extinderii conflictului din Orientul Mijlociu către alte state, o serie de rapoarte neconfirmate că Republica Populară Chineză ia în considerare o nouă rundă de pachete de stimulare a economiei, cât şi de declaraţiei Rezervei Federale din Statele Unite. Oficialii băncii centrale americane spun că randamentele în creştere ale titlurilor de trezorerie cu maturitate lungă, care influenţează direct costurile suportate de gospodării şi companii, ar putea determina Fed-ul să oprească majorarea ratelor dobânzilor pe termen scurt.

Astfel, oficialii ar lăsa neatinsă dobânda de referinţă când se vor reuni la sfârşitul lunii octombrie, decizie cu potenţial de a alimenta o nouă serie de creşteri pe pieţele internaţionale de capital.

„Factorul determinant din spatele preţurilor acţiunilor este faptul că pieţele se agaţă de declaraţiile Fed, care ar sugera că ciclul de înăsprire a politicii monetare se apropie de sfârşit”, explică Laura Cooper, strateg pentru iShares EMEA, BlackRock.

Între timp, Banca Centrală Europeană a declarat că ratele actuale ale dobânzilor din zona euro, stabilite luna trecută la un prag record de 4%, se află la un „nivel bun”, adăugând că nu a sosit momentul pentru noi majorări.

Indicele paneuropean Stoxx 600 se aprecia cu 1,9% la ora redactării ştirii şi se pregătea să încheie cea mai bună şedinţă din iulie 2022, scrie Financial Times.

(sursa: Mediafax)

Eduard Ivanovici, economic@mediafax.ro

Keywords:BURSĂ, BET

×
Subiecte în articol: bursa indice bet